„De ce este interesantă afacerea cu sare? Pentru că apare într-un context special și ne arată cât de mult stăpânește Ungaria deciziile luate la București”, scrie editorialistul Nicholas Cezar în Ziarul Național sub titlul „Viktor Orban, cu talpa pe grumazul României”.
„Izbucnirea războiului în Ucraina a scos din joc puternica Regia Sării, din Donbas, care domina piața din Europa Centrală și de Est. Locul lăsat liber a fost luat de Salrom SA, companie controlată de statul român.
Între timp, și alte firme au început să aibă pretenții, iar una dintre ele este Diana Exploatări Miniere SRL, de fapt un paravan al milionarului maghiar Lajos Veres. Coincidența face să vină aprobarea pentru exploatarea zăcământului din Cluj, de la Valea Florilor, la scurt timp după vizita lui Viktor Orban la București și aducerea UDMR la guvernare”, explică ironic autorul.
Zăcământul este estimat la 26 de milioane de tone de sare gemă, ceea ce înseamnă că pentru zeci de ani, de aici se vor putea extrage liniștit 500.000 de tone anual.
„Ungurii sunt cu ochii și pe gazul românesc. Acapararea fostei Distrigaz Nord (actuala E-ON) este o chestiune de timp, se așteaptă doar liniștirea apelor (…) după ce ani la rând au făcut profit de pe urma acestei societăți românești luate pe nimic, cum se spune, nemții de la E-ON se pregătesc să șteargă putina din România, dar nu înainte de a mai da un tun prin vânzarea companiei… Ce face România? Nimic, cât timp portofoliul „Energiei” este în buzunarul de la piept al celui mai mare șmenar pe care l-a dat clasa politică”, punctează fără menajamente Nicholas Cezar.
Citește și- „Austriecii au decis: gaz românesc pentru Germania”
„Colac peste pupăză, Marcel Ciolacu s-a apucat să anunțe că are în plan și reorganizarea administrativ-teritorială a țării. Și, ce să vezi, subiectul a stârnit valuri la Budapesta, mai cu seamă că regionalizarea României e „pohta” cea mare a UDMR. Deja publicația Magyar Nemzet trage un semnal de alarmă, nu cumva etnicii din „Har-Cov” să fie defavorizați. După ce a dat Ministerul Finanțelor pe mâna ungurilor, premierul se pregătește să împartă și țara, la sfat cu partenerii maghiari din coaliția de guvernare”, conchide Nicholas Cezar.
UDMR militează de mult pentru obținerea autonomiei maghiarilor, folosind adeseori formule ca „descentralizare” și „regionalizare” pentru a stârni mai puține reacții negative din partea românilor. Indirect, de mare ajutor în acest sens îi este Uniunea Europeană, care pune presiune pentru „regionalizare” din rațiuni proprii- acelea de a slăbi nucleele clasice de putere din statele naționale, în vederea dizolvării acestora și a centralizării supra-structurii europene.