„Mă tem că atunci când cei din fruntea statului român se vor trezi și vor înțelege profund și adecvat politica duplicitară, revizionistă, prietenia deloc întâmplătoare a Budapestei cu Kremlinul, va fi poate prea târziu…” scrie politicianul mureșean Marius Pașcan pe pagina sa de facebook, în timp ce vizita privată a noului președinte ungar în Transilvania generează în lanț momente cel puțin delicate.
Numită în funcție pe 10 mai, Katalin Novak și-a deschis agenda de președinte printr-o vizită de câteva zile prin județele ardelene, stârnind de la bun început rumoare. Ea a declarat că își asumă calitatea de „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceștia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul granițelor Ungariei”. După ce și-a anunțat vineri urmăritorii că are parte de „un început de zi activ la Kolozsvar”, postând pe facebook o fotografie din timpul reprizei de alergare prin parcurile Clujului, Katalin Novak s-a deplasat sâmbătă la Alba Iulia pentru a participa la dezvelirea statuii principelui Gabor Bethlen.
Citește și: Alegerile din Ungaria și reunificarea „deasupra granițelor”
La ceremonia din plin centrul Orașului Unirii s-a consumat un alt moment delicat: senatorul de Alba Călin Mărieș a apărut cu un buchet de flori și cu un tablou al lui Avram Iancu, pe care l-a așezat în fața statuii lui Bethlen. După ce i-a dat buchetul, acesta i-a spus cu eleganță Katalinei Novak că Transilvania a fost, este și va fi românească. Retrăgându-se printre gărzile de corp care-l avertizaseră asupra apropierii de președintele ungar, Mărieș le-a răspuns jurnaliștilor că primarul ar fi trebuit să știe că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu și că eroul român ar fi meritat o statuie în acel loc.
Până acum, președintele ungar s-a întâlnit doar cu reprezentanți ai UDMR sau ai comunității maghiare și nu a dat de înțeles că ar fi interesată de vreo întrevedere cu oficiali ai statului român în timpul acestei vizite. Ministerul Afacerilor Externe anunţă că l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis „preocuparea” faţă de declaraţia prin care Katalin Novak îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor.
„Măi, câte râme „preocupate” scormonesc și șubrezesc temelia patriei, în timp ce Transilvania este silențios cumpărată pe bucăți, vândută de politruci pe șperți, aservită intereselor economice ale Ungariei. Ce credeți că se urmărește pe termen lung și ce poate urma?” comentează în continuare, pe marginea acestei situații, Marius Pașcan. „Păi, majoritatea maghiarilor din România au dobândit și cetățenia Ungariei, implicit toți cei din UDMR instalați la cârma nației noastre, și au jurat hotărât credință, loialitate statului ungar. (…) Declarația dnei Katalin Novak corespunde așadar realității zilelor noastre. În mod bizar și pe măsura „vânjoșilor” noștri guvernanți, unii conetnici, s-a demonstrat cu prisos, sunt premiați ca eroi de către autoritățile statului vecin pentru atentate teroriste în România, alții, mai nou, întorc spatele când este intonat Imnul Național al României sau preferă să cânte după ureche un alt imn, al așa-zisului Ținut Secuiesc, alții la manifestări oficiale arborează doar Drapelul Ungariei și însemnul pretinsului Ținut Secuiesc. Cum, unde? În România.
Citește și: Budapesta cumpără tot ce apucă prin vecini
Adică, nu au nicio treabă cu „preocuparea” celor din MAE, nici cu limba română, după cum la fel s-a demonstrat consecvent prin „secuime”, întrucât servesc cu perfidie interesele și politica revizionistă a Ungariei. Reverberez de multă vreme aceste realități, bagatelizate prin politica Capitalei, la fel ca mulți patrioți români trăitori pe aceste meleaguri mult râvnite din inima României”, mai scrie fostul parlamentar român Marius Pașcan.