Sinodul Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei a emis în ședința sa de pe 7 noiembrie 2024 un comunicat oficial în care își reafirmă opoziția față de înființarea unei structuri ortodoxe românești independente. Acesta insistă ca toate instituțiile Bisericii Ortodoxe care funcționează în granițele recunoscute internațional ale Ucrainei să fie subordonate canonic și administrativ Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Poziția restricționează în mod considerabil libertatea credincioșilor ortodocși români de a-și desfășura practicile religioase într-un cadru care să răspundă necesităților și tradițiilor propria, notează publicația de limbă română Bucpress.eu din Cernăuți.
Anunțul vine într-un moment în care și o propunere de modificare a legii educației ridică semne de întrebare asupra intențiilor pe termen lung ale Ucrainei în privința minorităților. Prin instituirea unui așa-zis „mediu educațional ucrainofon”, copiilor de origine română ar urma să le fie interzisă comunicarea între ei în limba maternă în timpul pauzelor și în general, la școală.
„În primul rând, suntem români și vrem biserică românească. Ne dorim școli, de asemenea, cu predare în limba română. Până în 1991, în Ucraina, au funcționat 132 de asemenea instituții de învățământ, moștenite de la URSS. Azi, au rămas vreo 60, adică jumătate dintre acestea. Dacă se întâmplă să intre bisericile noastre în Biserica Autocefală a Ucrainei, vom fi distruși în 10-15 ani. Garantat sută la sută! Aceasta pentru că structura în cauză reprezintă o biserică ultranaționalistă, formată pe criterii politice, nu de Biserică!(…) Nu, nu suntem moscoviți, nu suntem pro Kiril, patriarhul Moscovei și al Rusiei. Când ne-au luat (n.r. rușii) în 1940, nu ne-au întrebat dacă și cu cine vrem. Acum, să vedem cum vor face dovada în instanță, că nu poți închide toate bisericile, că sunt vreo 12.000 biserici ortodoxe care au fost subordonate Moscovei. Dar asta mai puțin ne interesează pe noi. Ne-am dori să rămânem în afara vrajbei”, susține avocatul Eugen Patraș.
Vicepreședintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți mai arată că, din luna august, de când Rada Supremă de la Kiev a interzis preoților din Ucraina să aibă relații cu Biserica Ortodoxă Rusă, a solicitat de numeroase ori înființarea Asociației Religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, așa cum a decis BOR, pe 29 februarie 2024.