Select Page

Urmează o iarnă dificilă din punct de vedere energetic: România nu-și va putea acoperi consumul de electricitate din producția internă în niciuna dintre lunile sezonului rece care ne așteaptă, arată o analiză elaborată recent de Transelectrica. Vestea vine în condițiile în care România a ajuns în câteva rânduri anul acesta pe nedoritul „podium” al prețului la energie electrică din Europa.

Zilele trecute, spre exemplu, când unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită, principala sursă de electricitate a României a fost…Bulgaria! Țara noastră a importat și 1500 de Megawați de la vecinii din sud, în contextul în care seceta a afectat producția hidro iar capacitățile pe cărbune de la noi sunt supuse în ultima vreme unui plan accelerat de închidere.

„Guvernul României, patronul Complexului Energetic Oltenia, a ținut cu tot dinadinsul să ne închidă și să cumpere energie de la străini, la prețuri de 10 ori mai mari”, susține  Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, într-un interviu pentru Radio Infinit. Sindicalistul mai spune că politica dusă la CEO, în ultimii ani, a fost una de îmbătrânire a forței de muncă și de subfinanțare, în sensul că nu s-au mai alocat fonduri pentru mentenanță „Acestea au fost mijloacele prin care ne-au îngenuncheat pe noi și sistemul energetic național”, mai susține Tomescu.

Centralele pe cărbune, cândva pilon al producției energetice românești, au acum un aport modest. Din producția totală estimată de 23,85 TWh pentru cele cinci luni de iarnă, doar 2,9 TWh vor proveni din centralele pe cărbune, ceea ce corespunde unei puteri medii de puțin peste 800 MW, mai arată analiza realizată de Transelectrica.

Citește și: Din buza independenței energetice în cea a prăpastiei