Select Page

Armata ucraineană a atacat Moscova cu drone în dimineața zilei de miercuri, 21 august, anunță Reuters. Potrivit lui Serghei Sobianin, primarul capitalei ruse, niciuna dintre ele nu ar fi reușit să se apropie de Kremlin și cel puțin 10 aparate ar fi fost doborâte în „una dintre cele mai mari încercări de a ataca Moscova cu drone de până acum”. Potrivit aceleiași surse, deocamdată nu au fost înregistrate pagube sau răniți.

Pe rețelele ruse de socializare circulă numeroase filmulețe și imagini surprinse la Podolsk, o suburbie a Moscovei (circa 35 km de Kremlin), în care apărarea rusă pare a angaja mai multe ținte aeriene, în timp ce motoarele dronelor se pot auzi în fundal, remarcă Ziarul de Gardă din Republica Moldova. Ucraina a mai lansat atacuri cu drone asupra capitalei ruse, dar a trimis de regulă unul sau două aparate, amintește publicația moldovenească. Cel mai amplu atac de până acum fusese înregistrat în mai 2023, când cel puțin opt drone au fost distruse deasupra Moscovei.

Atacul pare să facă parte dintr-o strategie de „răbufnire” a Kievului, care a lansat în urmă cu două săptămâni și o ofensivă pe teritoriul rus. Grupările militare ucrainene au reușit să înainteze circa 30 de kilometri în regiunea Kursk prin atacul-supriză, Moscova ordonând soldaților săi anihilarea și expulzarea unităților inamice până la 1 octombrie. Unii analiști consideră noua strategie a Kievului ca fiind foarte riscantă, întrucât poate duce la eliminarea unor corpuri de elită ucrainene fără ca acestea să producă pagube majore Rusiei, pentru un simplu act de bravură.

În paralel, Rada Supremă de la Kiev a votat marți, 20 august, o lege controversată prin care Biserica Rusă din Ucraina este interzisă și ar urma să își înceteze activitatea în cel mult o lună. Aceasta numără aproximativ 9000 de parohii, în timp ce Biserica Ortodoxă independentă a Ucrainei, înființată în 2018, ar avea deja peste 8000 de parohii. Mișcarea afectează și numeroșii credincioși români din Ucraina, care țineau ierarhic de Patriarhia moscovită. Anticipând evoluția situației, Patriarhia Română a luat o decizie istorică la începutul acestui an care a iritat Kievul, pentru că îi invită și încurajează pe românii din Ucraina să se alăture Bisericii Mamă.

Citește și: Decizie istorică a Bisericii Ortodoxe Române