Select Page

„România stă pe infrastructura construită de „odiosul” Nicolae Ceaușescu. Nu s-a adăugat aproape nimic în infrastructură în ultimii 35 de ani…știi foarte bine că nu este vorba doar de energie”, punctează Dragoș Damian într-o scrisoare adresată ministrului Sebastian Burduja, după ce România a înregistrat în prima zi a săptămânii cel mai mare preţ spot la energie din Europa, de 207 euro/MWh. „Când o țară nu are o infrastructură modernă și o industrie puternică de prelucrare, cu accent pe nevoile de bază, mâncare, chimie, energie și apărare, ea nu există, Sebastian”, susține directorul general de la Terapia Cluj în scrisoarea publicată de Știri pe Surse.

Iar Damian, deopotrivă director executiv al PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), completează: „spitale, școli, facultăți, infrastructura de transport – rutieră , feroviară, aeriană, maritimă – infrastructura energetică, industrială, de apărare – sunt toate construite de părinții și bunicii noștri în Epoca de Aur, aproape nimic nu s-a adăugat în ultimii 35 de ani. De construit s-au construit mall-uri, clădiri de birouri, ansambluri de locuințe, marea lor majoritate pe fostele fabrici, dărâmate. Chiar și fabricile care au rămas în picioare și au avut norocul să intre în portofoliul unor investitori strategici și să fie modernizate, puține, din păcate – automobile, bunuri de larg consum, medicamente, construcții, chimie – sunt construite tot de „nebunul” Nicolae Ceaușescu.”

În schimb, România a reuşit „performanţa” de a fi prim-pionier al închiderii centralelor pe cărbune, la semnalul UE. Rămâne de pomină cazul termocentralei Mintia, compusă din cinci grupuri energetice de câte 210 MW, unul dintre ele ajungând la 235 MW, după modernizarea din anii 2000. Aceasta a fost închisă în 2021 și vândută cu mai puțin de 100 de milioane de euro, urmând să producă din nou prin 2026, potrivit investitorului. Pe gaz, dacă nu cumva politicile UE în materie nu ne mai furnizează vreo surpriză…

Citește și: „Trebuie oprită nebunia asta”! 

„Faptul că suntem în această situaţie în care mai căutăm 50 MW aici, 200 MW dincolo este consecinţa unor decenii în care statul nu a investit în sectorul energetic. În 34 de ani, avem două unităţi de la Cernavodă, dar începute înainte de Revoluţie, centrala OMV Petrom de la Brazi, mici unităţi hidro şi regenerabile. Din 22.000 MW pe care îi aveam, am rămas cu jumătate, statul şi-a înjumătăţit parcul de producţie“, a recunoscut Sebastian Burduja, ministrul energiei, în cadrul comitetului ministerial pentru sectorul energetic.

„Destul tot constatăm că nu s-a făcut nimic în ultimii 35 de ani, aruncăm vina pe „cei de dinainte” sau plătim bani la directori incompetenți și membri sinecuri în consiliile de administrație, consultanți, analiști, lobbisti. Voi, cei tineri, trebuie să treceți la treabă. Infrastructură, reindustrializare, modernizare și reformă administrativă”, mai scrie Dragoș Damian în scrisoarea adresată lui Sebastian Burduja.

Citește și: Când independența energetică a rămas doar amintire…