Select Page

Cel mai „în formă” partid din Austria și-ar dori să-l vadă pe Viktor Orbán în fruntea UE, fapt care generează un nou semnal de alarmă asupra unor manevre politice discrete derulate pe axa Viena-Budapesta. „Cred că ar fi bine pentru Europa. El este antiteza întregii instituții UE” susține Herald Vilimsky, principalul candidat la alegerile pentru Parlamentul European al Partidului Libertății (FPÖ), potrivit Stiripesurse, adăugând că Viktor Orbán reprezintă garanția pentru stoparea migrației ilegale.

Cu un sprijin de 28%, FPÖ este cel mai popular partid austriac, urmat de Partidul Social-Democrat (SPÖ) cu 23% și de Partidul Popular (ÖVP) cu 20%, scena fiind completată de Verzi și NEOS, cu 10% fiecare. După toate probabilitățile, FPÖ va câștiga următoarele alegeri din Austria și ar putea avea șansa de a numi un cancelar pentru prima dată.

Cu o retorică a regimului de la Budapesta recunoscută în ultimii ani pentru tonurile revanșard-iredentiste, recentele declarații austriece fac și mai clar „valsul în duet” interpretat de Viena. În urmă cu un an și jumătate, pe fondul unui episod al scandalului Schengen, din rândurile opoziției austriece răzbăteau informații de neignorat. Politicianul Peter Pilz susținea că refuzarea României nu are legătură cu erorile atribuite țării noastre, ci cu îndepărtarea voită a Austriei de Uniunea Europeană și încearcarea unei formule de refacere a fostului Imperiu printr-o „coaliție silențioasă Austria-Ungaria-Serbia” girată de guvernul de la Viena.