Select Page

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, critică aspru aberațiile fenomenului „cancel culture” și sare în apărarea Bisericii Ortodoxe Române. Într-o conferință susținută la Brașov, istoricul a povestit un episod neverosimil cu care a avut de-a face și a sancționat demersul austriacului Oliver Jens Schmitt, autor al unei cărți ce pune la zid ortodoxia românească.

„Grupurile de oameni au fost ținute împreună prin credință. Și ne-am salvat de foarte multe ori, prin credință. Eu nu pot să spun nimănui și nici nu spun, că a mea credință e singura adevărată.

Dar spun că această credință în Dumnezeu pe care o are fiecare om pe noi ne-a salvat în forma pe care am avut-o noi. De aceea, nimeni n-are dreptul să ne spună că a fost bună sau rea. Apropo de o istorie a Bisericii Ortodoxe făcută acum de un străin care ne învață din vârful buzelor că ortodoxia nu e bună. Iertați-mă! Eu m-am dus în Austria să-i spun că biserica lui n-a fost bună? Câte exemple am eu de preoți sau episcopi austrieci care au făcut lucruri necurate! M-am dus eu să-l învăț ce e biserica lui? Ei ne învață pentru că încă suntem considerați popor periferic, de la marginile imperiului, care n-am fost fideli și credincioși și care ne-am rupt…că vremea imperiilor trecuse”, a spus profesorul Ioan-Aurel Pop, potrivit R3media.

În privința „culturii anulării” („cancel culture”, devenită aproape ideologie de masă în Occident, n.r.), președintele Academiei Române nu se teme de comparații: fenomenul echivalează cu legea talionului și întoarcerea la comunism. „A venit cineva din Statele Unite să ne spună că dacă țiganii au fost robi 500 de ani, de-acum încolo noi ar trebui să fim robi 500 de ani, ca să compensăm și să echilibrăm. Cum să porți dialog în această formă? Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte? Legea talionului?(…)Ne întoarcem iar în comunism, unde copiii nu erau primiți în facultăți pentru că bunicul era burghez?” se întreabă profesorul Ioan-Aurel Pop.

Citește și: Trăiască țiganii! Dar noi, românii…mai avem loc în România?

Criticile sale au vizat și globalizarea în sine, președintele Academiei Române abordând cu ironie fină subiectul: „Am auzit că la Bruxelles…s-au ocupat că punem bicarbonat în mititei și au început să ne spună că nu-i sănătos. Apoi, dacă asta-i globalizare, atunci mai bine mai punem bicarbonat în mititei, că-i sănătos la stomac”, a spus acesta în aplauzele asistenței, potrivit publicației citate.