Select Page

„Cum a devenit Austria fortăreaţa alpină a lui Putin. Pentru Viena, neutralitatea este pur și simplu o afacere bună” titrează publicația politico.eu într-o analiză preluată sporadic de presa de la noi. Articolul apare la doar câteva luni după ce, în contextul scandalului Schengen, din rândurile opoziției de la Viena se scurgeau informații bombă: aderarea României ar fi fost respinsă ca urmare a unor înțelegeri subterane austro-ungare, iar Austria s-ar îndepărta voit de Uniunea Europeană în timp ce încearcă o formulă de refacere a fostului Imperiu Austro-Ungar.

„Criticii de pe ambele maluri ale Atlanticului spun că pretextul “neutralităţii militare” afişat de Austria şi ceea ce mulţi percep ca fiind o minimă implicare în plină criză trădează un cinism adânc înrădăcinat în rândul elitelor ţării” potrivit politico.eu, care observă că aproape fiecare fost cancelar austriac și-a găsit un job în Rusia după ce a părăsit funcția, iar gazul rusesc a continuat să curgă nestingherit spre Austria după izbucnirea războiului. „Până de curând, liderii ţării au reuşit în mare măsură să contracareze examinarea internaţională a legăturilor lor cu Rusia folosind o formulă bine pusă la punct, care combină diversiunea, iritarea şi întoarcerea criticilor, toate livrate atât cu un zâmbet, cât şi cu o mare doză de farmec siropos vienez”, comentează publicația europeană.

„În timpul mandatului lui Kurz a ieşit la iveală cel mai grotesc exemplu al disponibilităţii instituţiilor politice austriece de a satisface interesele ruseşti. În 2019, înregistrări video secrete cu vicecancelarul Heinz-Christian Strache, lider al Partidului Libertăţii, de extremă dreapta, îl arătau pe acesta oferindu-se să-şi exercite influenţa politică pentru a facilita investiţii în timp ce vorbea cu o femeie despre care crede că este nepoata unui oligarh rus.(…) În 2020, Jan Marsalek, directorul austriac fugar aflat în centrul scandalului Wirecard, una dintre cele mai mari fraude financiare din istorie, a fugit în Rusia prin Viena şi Minsk şi se presupune că a fost ajutat de foşti agenţi de informaţii austrieci. Însă a fost nevoie să fie devoalată o presupusă cârtiţă de rang înalt din cadrul serviciului, în 2021, iar Austria să fie suspendată din schimbul de informaţii occidentale pentru ca ţara să acţioneze”, amintește politico.eu.

„Rusia rămâne al doilea cel mai mare investitor în Austria, după Germania (poziţie pe care o deţine din 2014), cu investiţii străine directe în valoare totală de 25 de miliarde de euro la sfârşitul anului trecut (…) Între timp, multe dintre sutele de companii austriece care au investit în Rusia în ultimii ani rămân active acolo… Conglomeratul de petrol şi gaze OMV, cea mai mare companie austriacă, rămâne un jucător important în sectorul energetic din Rusia. Raiffeisen Bank International, deţinută de austrieci, este cel mai mare creditor străin activ în Rusia şi un pilon al sistemului financiar al ţării. Chiar şi Red Bull, cu sediul la Salzburg, continuă să îşi vândă băuturile energizante în Rusia” punctează publicația europeană în analiza sa, concluzionând: „Din păcate pentru cei care speră la o poziţie mai fermă împotriva Rusiei, gemütlichkeit este mult mai uşor.”

Citește și: Jocuri austro-ungare în scandalul Schengen