Select Page

„Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc”, informează MAE printr-un comunicat de presă emis marți, după convocarea ambasadorului Ungariei la București pentru a i se înainta o notă de protest cu acest mesaj.

„Ministerul Afacerilor Externe evidențiază, în acest context, faptul că ordinea de drept din România consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.

În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific”, subliniază MAE în comunicat.

Reacția vine după ce Nemeth Zsolt, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, a publicat luni următorul text pe pagina sa de facebook: „Drapelul secuilor va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă în toată România! Hai secuilor! Hai Ardealul!” (n.r.: traducere automată).

Ieșirea lui Nemeth Zsolt vine pe fondul unei întețiri a retoricii și provocărilor revizioniste lansate de Budapesta în ultima vreme. Cu doar câteva zeci de ore înainte, un alt anunț stupefiant făcea valuri în presă- preşedintele Federaţiei Ungare de Fotbal, Sándor Csányi,  anunța că încearcă să obțină acceptarea simbolului Ungariei Mari de către UEFA, în opinia sa acesta nefiind purtător al vreunui mesaj politic. Cât despre insistenta invocare a „ținutului secuiesc” și a „necesității autonomiei” acestuia, este de ramarcat că se desfășoară… cam fără secui: numărul celor care s-au autodeclarat ca atare la ultimele recensăminte din România nu atinge nici măcar mia de persoane.

Citește și: „Maghiar este cel pe care Trianonul îl doare”

„Ministerul Afacerilor Externe reia insistent apelul la reținere în declarațiile din spațiul public și reamintește așteptarea părții române ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate în logica relației strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 și în dorința consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari indiferent de etnie”, își încheie MAE luarea de poziție după noua ispravă a Budapestei.