Budapesta își va opri complet activitatea pentru un minut pe 4 iunie, de centenarul Tratatului de la Trianon. Nu poate exista nicio dispută cu privire la faptul că în urmă cu 100 de ani a fost luată o decizie nedreaptă, strigătoare la cer. Maghiarii, chiar şi la 100 de ani de la dictat, nu pot simţi altceva decât durere profundă în acest sens, pentru că „am fost evacuaţi din ţara noastră”, Ungaria pierzând două treimi din teritoriu şi veniturile naţionale, a scris primarul capitalei ungare, Gergely Karácsony, într-o postare pe Facebook prin care anunță minutul de reculegere.
În postarea sa, primarul general a mai afirmat că „trebuie să ne confruntăm cu deciziile greşite ale trecutului, dar şi cu cele din trecutul recent, nu pentru a acoperi rănile acumulate din trecut, ci tocmai pentru a profita de oportunităţile viitorului”, potrivit Hirado.hu.
Citește și: „Războiul cu Trianonul” și victoriile sale de etapă
94% dintre maghiari consideră că Tratatul de Pace a fost nedrept şi exagerat, relevă un studiu reprezentativ efectuat la nivel naţional de Grupul de Cercetări „Elan-Trianon 100” al Academiei de Ştiinţe a Ungariei. 85% consideră că Tratatul a fost cea mai mare tragedie a Ungariei, iar un procent aproape identic este de acord cu afirmaţia „Maghiar este cel pe care Trianonul îl
doare”, relatează MTI.
Ca urmare a Tratatului de Pace de la Trianon, teritoriul de 329 000 kmp al Ungariei imperiale a fost redus la 93 000 kmp. Peste 50% din populația Ungariei imperiale era alcătuită din alte naționalități, care fuseseră supuse în deceniile anterioare Tratatului unei susținute politici de maghiarizare. Pe teritoriile pierdute de Ungaria imperială trăiau aproape 11 milioane de persoane, din care puțin peste trei milioane se declaraseră unguri.