Select Page

Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos anunță o participare record a liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri la cea de-a 53-a ediţie a reuniunii sale anuale, care va avea loc săptămâna viitoare. O prezenţă semnificativă la forum va avea continentul asiatic, mai ales prin prezenţa unei „delegaţii la nivel înalt” a Chinei, a declarat directorul executiv al WEF Klaus Schwab potrivit Agerpres, fără a preciza deocamdată detalii despre membrii acesteia. Ucraina, care a dominat întâlnirea de anul trecut, va trimite şi anul acesta la Davos o delegaţie la nivel înalt.

Citește și: Marea Resetare Maoistă

La această ediţie şi-au anunţat participarea 52 de şefi de stat şi de guvern, 56 de miniştri de finanţe, 19 guvernatori de bănci centrale, 35 de miniştri de externe, 30 de miniştri ai comerţului și 39 de şefi ai organizaţiilor internaţionale, inclusiv cei ai FMI şi OMC. Pe lângă aceștia, în renumita staţiune elveţiană de ski sunt așteptați peste 1.500 de reprezentanți ai mediului de afaceri (cea mai substanţială participare  de până acum), dintre care aproximativ 600 de directori executivi, organizatorii ţinând să evidenţieze că acum în rândul acestora va fi şi cel mai mare număr de femei.

Participanții vor aborda teme precum încetinirea economică globală, provocările de mediu și războiul din Ucraina, în contextul unor crize multiple şi mutaţii geopolitice, o atenţie specială urmând să fie acordată temelor care privesc „egalitatea de gen” şi „echitatea rasială”.

Desfăşurat în mod tradiţional în ianuarie, Forumul de la Davos a avut ultima ediţie cu participare fizică pe timp de iarnă în anul 2020, cu puţin timp înaintea declarării pandemiei COVID-19. Ediţia din 2021 s-a desfăşurat online, iar cea din 2022 a fost mutată din ianuarie în mai, pe fondul unui nou val de infectări. „Suntem blocaţi într-un mod de gândire de criză”, a subliniat Schwab la o conferinţă de presă premergătoare evenimentului. „Davos ar trebui să ajute la schimbarea acestui mod de gândire”, a indicat el despre forumul care anul acesta se va desfăşura sub sloganul „Cooperare într-o Lume Fragmentată”.

Citește și: „Vorbele de duh” ale Davosului