Cercetările la complexul megalitic descoperit în 2017 de alpinistul Cornel Galescu lângă izvoarele Vâlșanului din Munții Țarcu vor fi reluate anul viitor. Situat la o altitudine de 1683 m, enigmaticul complex este format din două stânci separate de un coridor ce asigură accesul spre un spațiu de tip grotă. Urmele de scriere rupestră descoperite aici, pe cât de clare, pe atât de misterioase, sunt cele care au stârnit atenția asupra întregului ansamblu.
„Noi am făcut acolo, sus, în munți, două campanii de cercetări arheologice, în 2019 și 2020. Un colectiv format din subsemnatul, Florin Drașoveanu de la Muzeul Banatului din Timișoara și un coleg de la Muzeul din Caransebeș, Iulian Leontin (…) În prima fază, am semnalat existența acelei inscripții, apoi am făcut zboruri cu drona, cu colegii de la Facultatea de Geografie din Timișoara, respectiv domnu Petru Urdea și chiar am invitat și colegi americani. Avem un colaborator, un cercetător american, profesorul Jeremy Hutton, care va veni în România. El este specializat în aceste limbi vechi şi mai puţin cunoscute şi ne-a dat şi primele indicii despre inscripţie, care pare a fi una funerară şi ar data din secolul I î.Hr. Sunt o serie de inscripții, nu este singura. Ele mai sunt în zonă și va trebui să facem un studiu amănunțit asupra acestora”, a declarat cercetătorul Adrian Ardeț pentru Gândul.
Complexul megalitic are o lungime de peste 40 de metri și o lățime de 30, accesul pornind printr-un coridor din est a cărui lățime fluctuează de la 5 la peste 7 metri. Inscripția misterioasă este săpată în stânca din partea stângă, este circulară, iar semnele care o alcătuiesc au dimensiuni de 1,5- 2 centimetri. Pe ambii pereți ai coridorului există incizii circulare, folosite probabil pentru montarea grinzilor de lemn care să susțină acoperișul.
În apropiere inscripțiilor misterioase se află și vârful Gugu, cel mai înalt vârf al masivului Godeanu (2291 de metri). Situat între Țarcu, Retezat și Munții Cernei, Vârful Gugu este cel mai ascuns vârf din Carpați, în jurul său fiind țesute o mulțime de legende și povești. Este singurul munte de peste 2000 de metri de la noi care are în vârf o peșteră accesibilă (Peștera Gugului, situată la 2110 metri altitudine).
Citește și: Pe urmele dacilor bănățeni
Legendele localnicilor, cunoscuții „gugulani”, spun că aici și-ar fi îngropat Decebal bogățiile sub amenințarea invaziei romane. Tot ei vorbesc despre peșteră, însă, ca despre un loc în care nu îndrăznesc să intre din cauza nenorocirilor care s-ar abate asupra lor. Gugu ar fi, potrivit poveștilor, celebrul munte sacru al dacilor menționat de Herodot și Strabon sub numele de Kogaionon, unde s-ar fi retras și ar fi trăit câțiva ani într-o peşteră din vârf chiar zeul suprem Zamolxis…