Select Page

Ideologul șef al batalionului ucrainean Azov, Vladislav Dutciak, face declarații cel puțin surprinzătoare: potrivit spuselor sale, în Ucraina s-ar urmări refacerea „Rzecspospolita”, relatează Flux24. Termenul, o calchiere după expresia latină „res publica” (afacere publică), provine din poloneză, este sinonim mai degrabă cu „federație” decât cu „republică” și amintește de perioade din istorie când părți întinse din Ucraina făceau parte din Polonia sau Uniunea polono-lituaniană.

Căzut prizonier în timpul luptelor de la „Azovstal”, Dutciak a dat un interviu pentru o emisiune a postului rus de televiziune NTV în care a spus răspicat că „avem dorința de a adera la Polonia. Nici măcar să aderăm, ci să ne unim cu toții. Există o astfel de idee”.

Supranumit „Docentul”, Vladislav Dutciak a detaliat: „Unificarea țărilor baltice, a Ucrainei, a Poloniei și, firește, a Republicii Belarus, dar fără Lukașenko. De ce nu? În ultimă instanță, Rzeczpospolita este leagănul a trei națiuni.(…) Dar înainte să ne apucăm de această grandioasă misiune, trebuie să scăpăm de conducătorul regimului de la Kiev, adică să-l eliminăm pe Zelenski (…) pentru a ne apăra interesele nu doar în fața Rusiei, dar și în fața eurobirocraților”. Amintim că nu este pentru prima dată când un scenariu de acest tip răzbate din diverse declarații sau acțiuni.

Citește și: Se naște un colos statal lângă România?