„Iată cum, astăzi, în relațiile polono-ucrainene se prefigurează, tot în umbra Rusiei, un nou capitol, pe cât de spectaculos, pe atât de imprevizibil în ce privește impactul său asupra păcii și securității în zonă și în Europa.(…) Acum, la granițele României, s-ar putea să apară un nou stat, unul care năzuiește să fie o putere regională. Proiectatul stat polono-ucrainean ar fi cel mai populat stat al continentului și un ambițios actor politic european. Dar și cel mai virulent adversar al Rusiei”, scrie jurnalistul Corneliu Vlad, în timp ce știrea că Moscova controlează 20% din teritoriul ucrainean, furnizată chiar de Volodimir Zelensky, face valuri în presă.
Afirmațiile reputatului jurnalist român în chestiuni de politică externă se bazează pe o minuțioasă analiză a declarațiilor și demersurilor pe care le derulează cu mare viteză Varșovia și Kievul în ultimele săptămâni. În discursul său din 22 mai, ținut în Parlamentul ucrainean în prezența președintelui polonez Andrzej Duda, Zelensky a anunțat proiecte majore de acorduri bilaterale privind, printre altele, controlul comun de frontieră și vamal. „Națiunile noastre sunt surori și între noi nu ar trebui să existe granițe sau bariere”, a spus președintele ucrainean. Și a adăugat: „Unitatea națiunilor noastre trebuie să dureze pentru totdeauna”. Duda a spus și el că „granița polono-ucraineană ar trebui să unească, nu să divizeze”, după ce la 3 mai declarase chiar că speră ca aceasta să nici nu mai existe la un moment dat. Iar acum, Președintele ucrainean Volodimir Zelensky va cere parlamentului să acorde un statut special polonezilor din Ucraina, un proiect de lege similar fiind aprobat recent de Polonia. Proiectul de lege al Varșoviei este fără precedent, căci acordă ucrainenilor aproape aceleași drepturi ca și cetățenilor polonezi. „Intrebarea e daca ar accepta oare un asemenea proiect statal America, dar mai ales principalele puteri europene. Si, in primul rând, Germania”, punctează Corneliu Vlad în articolul publicat de Activenews.
„Pentru Kiev și Varșovia, un astfel de scenariu de „fuziune” atât de creativ imaginată, ar putea survola procesul îndelungat de integrare a Ucrainei în UE și blocul euroatlantic. Oricum, demersul polono-ucrainean are și sensibile implicații în sfera militară. Unii comentatori vorbesc chiar de o posibilă „anexare” militară, începând cu o viitoare misiune poloneză de pace. La 28 aprilie, directorul Serviciului Rus de Informații Externe a susținut că Polonia plănuia în secret să-și angajeze trupele pentru a prelua parțial Ucraina de Vest cu sprijin american. Justificarea fiind „apărarea” țării vecine de agresiunea Rusiei”, mai scrie jurnalistul român.
Citește și: Apel la reunificare
România „se află tot mai aproape de miezul ciclonului din Ucraina” și „nu poate dormi liniștită pentru că se află „în calea răutăților”, adică pe o linie de ciocnire a civilizațiilor și la interfața lumilor euroatlantică și euroasiatica”, notează Corneliu Vlad. „Suntem așezați în fâșia de continent cea mai labilă sub raport geopolitic și cea mai zbuciumată a Europei (…) Mai precis, ne situăm în spațiul dintre Rusia și Germania, adică locul în care au izbucnit războaiele mondiale de până acum și pe unde s-a lasat Cortina de Fier a războiului rece Est-Vest. În acest context zbuciumat a trebuit să supraviețuiască România ca stat în ultima sută de ani. S-a refăcut, nu pe deplin, și după ciopârțirea ei din ajunul celui de al doilea război mondial. Este acum stat membru al NATO, cea mai redutabilă alianță politico-militară din istoria lumii, singurul reazem al securității sale. Dar este oare întrutotul suficient și întrutotul credibil acest reazem?” punctează jurnalistul român pe fondul situației tot mai complicate ce se derulează cu viteză amețitoare în jurul nostru.