Select Page

Peste 7,4 milioane de euro vor lua calea fostelor capitale antice ale spațiului românesc, după ce ministrul Marcel Boloș și președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, au semnat în cursul acestei săptămâni contractele destinate restaurării și promovării siturilor Sarmizegetusa Regia (fosta capitală a Regatului Dac, în Munții Orăștiei) și Ulpia Traiana Sarmizegetusa (fosta capitală a provinciei romane Dacia).

Investițiile includ lucrări de restaurare, amenajare și de construcție a unor spații expoziționale, cele două așezări urmând să facă parte din mai amplele proiecte „ruta castrelor” și „ruta cetăților”. La intrarea în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, spre exemplu, va fi amenajat un muzeu modern cu punct de belvedere asupra amfiteatrului roman din apropiere. În interiorul muzeului vor fi expuse interactiv descoperiri importante din primul oraş al Daciei romane și va fi reconstituită una din cele două fântâni de marmură, cu elemente sculpturale unice, care făceau parte din intrarea monumentală în forul roman, precizează ministerul. Două din cele patru coloane de 10 metri de la intrarea forului au fost recuperate și reconstituite din fragmente, iar cel puțin una va fi ridicată pe locul original de construcție. Printr-un demers amplu, va fi conservat şi restaurat și unul dintre cele mai importante edificii ale antichităţii dacice, templul de pe terasa a X a de la Sarmizegetusa Regia.

Prin Componenta 11 – Turism şi cultură din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt alocate peste 100 milioane euro pentru promovarea a 12 rute turistice şi culturale din România. Potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ruta castrelor romane cuprinde 20 de obiective promovate și 5 restaurate, iar Ruta cetăţilor 30 de obiective promovate și 5 restaurate.

Citește și: Pe urmele dacilor bănățeni