Select Page

Mișcările șocante din Parlamentul României stârnesc reacții în toată țara: luni, 17 octombrie, vor fi proteste pentru apărarea Constituției în marile orașe, iar o petiție publică inițiată de avocatul Adrian Toni Neacșu strânge mii de semnături sub care li se cere senatorilor să nu voteze modificările aduse legilor justiției.

Citește și: Mișcări șocante în Parlamentul României

„Solicităm senatorilor României să nu își încalce jurământul depus la începutul mandatului, și să apere prin votul lor Constituția și suveranitatea României, așa cum au promis”, scrie în petiția care poate fi semnată AICI. „Solicităm fiecărui senator al României în parte ca până la data votului privind L612/2022 să își asume public poziția cu privire la supremația sau nu a Constituției României în justiția națională”, puctează inițiatorii acesteia.

La rândul său, avocatul Elena Radu amintește că în 2003, când românii au aprobat prin referendum modificarea Constituției în vederea aderării la UE, actualul său articol 148 fusese interpretat de către Curtea Constituțională în sensul că după aderare, ordinea legilor va fi: Constituția României, Dreptul European, legile interne din România. Astfel că, în mod incontestabil, „poporul român a votat la referendum această ordine a legilor, respectiv Constituția României să fie pe primul loc”, subliniază Elena Radu.

„Din aceste motive, vom purcede #LUNI, 17 octombrie, începând cu #orele_10, în toată Țara, la pichetarea sediilor partidelor parlamentare, care au datoria să asculte glasul celor care i-au delegat prin mandat să le reprezinte interesele, pentru a le cere – cu argumente – două lucruri mari și cuprinzătoare:

1.Respectarea Constituției României și supremației ei!

2.Independența justiției (eliminarea oricărui articol din legi care implică o ingerință ori participare directă ori tangențială în actul justiției a altor entități private sau instituționale, cum ar fi politicul, serviciile de informații, ONG -urile etc)”, anunță Elena Radu pe pagina sa de facebook.