Select Page

„Dacă mai vreți să existe statul român, iar Constituția lui – legea fundamentală – să fie respectată este cazul să vă implicați. Contactați senatorii și cereți-le să nu voteze legile justiției!” scrie avocatul Elena Radu într-un Apel către cetățeni lansat pe pagina sa de facebook, după ce la Camera Deputaților a fost votată o schimbare cu efecte alarmante.

Judecătorii şi procurorii nu ar mai fi sancţionați dacă refuză să aplice deciziile Curții Constituționale a României şi ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, explică și Lumea Justiției. Practic, a fost votat un amendament al PNL si USR de eliminare a textului adoptat la Camera Deputaților privind sancțiunea de nerespectare a deciziilor CCR. Potrivit informațiilor publicației, pentru eliminarea sancțiunii de nerespectare a deciziilor CCR au votat PNL si USR, PSD și UDMR s-au abtinut, iar AUR a votat împotrivă. Senatul este cameră decizională, iar votul este preconizat pentru miercuri.

Aceleași schimbări legislative fac ca „Procedura de verificare a calității de ofițeri acoperiti, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii a judecatorilor si procurorilor a fost practic golita de substanta”, notează și Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

„De ce sa ne mai complicam? Nimic obligatoriu! Asta e solutia! Nu decizii CCR, nu lege, nu Constitutie. Dam in bobi, ghicim in cafea si, in final, mama Omida.…Si apoi va urma momentul in care isi vor da seama ca pot ei judeca si legifera alternativ, in duminicile cu soț si fara”, scrie cu sarcasm și judecătorul timișorean Adriana Stoicescu.

Mișcarea ar duce la validarea supremației legislației europene în fața Constituției României și ar avea ca efect implicit pierderea suveranității naționale. „Totodata, mergeti si la sediile tuturor partidelor parlamentare (PNL, PSD, USR, UDMR, AUR) din judetul dvs si CERETI-LE SA NU VOTEZE ”LEGILE JUSTITIEI”: L594/2022, L603/2022, l612/2022.(…) NU ÎI PUTEM LĂSA SĂ ÎȘI BATĂ JOC DE TOT POPORUL ȘI SĂ DESFIINȚEZE STATUL ROMÂN PRIN LEGIFERAREA IGNORĂRII CONSTITUȚIEI!” mai scrie avocatul Elena Radu în apelul lansat joi, după mișcările șocante din Parlament.

Citește și: „Am crezut în ce au făcut UE și Banca Mondială…”