Select Page

De un sfert de secol, României îi este interzis să achiziționeze la rezerva de stat hrană care să ajungă populației mai mult de 3 săptămâni! Condițiile impuse de Banca Mondială într-un acord de împrumut din 1997 au obligat România și să lichideze toate marile societăți agricole din țară, lăsând-o la mâna importurilor și a traderilor, dezvăluie publicația Național.

Prima încercare de a majora achiziția de grâu la rezerva de stat a fost făcută în 2018, de către Petre Daea, fără a înregistra vreun succes. Mai insistent, fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu a reluat demersurile în 2021 și a reușit măcar să afle motivul.

„Mi s-a spus că există Ordonanța 13 din 1997 care ne interzice acest lucru. Am solicitat actul normativ, l-am studiat și am constatat că este cel mai mare atentat la siguranța națională a României, din punct de vedere al agriculturii, comis pe timpul guvernării CDR, cu Victor Ciorbea premier. Să vedeți cât de mult a afectat România această Ordonanță 13. România s-a împrumutat în 1997 de 350 milioane de dolari de la Banca Mondială cu niște obligații halucinante(…) Pentru acest împrumut, România s-a obligat să nu mărească rezerva de stat mai mult de 350.000 de tone de cereale, însemna consumul României pe 3 săptămâni, să privatizeze sau să lichideze 1.600 de societăți agricole de producție, 150 de societăți de producție din piscicultură și acvacultură, Comcerealul și Semromul, și toată lumea mă întreabă azi de ce cumpărăm semințe de la companii străine. Păi din 1997 facem asta, că ne-am angajat, ca stat, să lichidăm sau să privatizăm structuri de importanță strategică națională”, spune deputatul Adrian Chesnoiu într-un interviu acordat Claudiei Marcu.

Situația este cu atât mai șocantă cu cât împrumutul de la Banca Mondială a fost rambursat în 2017. Actul a devenit caduc, însă de ștergerea efectelor nu s-a ocupat nimeni vreme de alți patru ani. „Am demarat în decembrie inițiativa de modificare a Legii rezervelor de stat, m-am luptat 6 luni ca să o elaborez, și am reușit să obțin o majorare a rezervei de stat, nu numai la grâu, dar și la celelalte produse alimentare, astfel încât să ajungă pentru doi ani, ca și în celelalte țări europene. Știu că urma, în iunie, când am plecat de la minister, să fie adoptată de Guvern”, mai spune fostul ministru Adrian Chesnoiu. În Monitorul Oficial din iunie…doar o ordonanță cu modificări legate de golirea rezervelor de stat, în contextul ajutoarelor trimise Ucrainei, ce prevede simpla completare a stocurilor și posibilitatea unor achiziții de urgență!

Prin acel acord de împrumut cu Banca Mondială, România a fost obligată să elimine toate subvențiile la îngrășăminte, să reducă subvențiile la semințe cu cel puțin 25%, să lichideze sau să privatizeze Unisem și Semrom, 20 de societăți comerciale ale ANPA (Agenţia Naţională pentru Produsele Agricole), 44 de societăţi Comcereal, 1.500 societăţi de stat, 82 foste societăţi prestatoare de servicii agricole și cel puţin 100 foste ferme de stat. Mai mult, România a fost obligată de Banca Mondială să privatizeze sau să lichideze toate fermele de creştere a porcinelor şi păsărilor aparţinând statului. Astăzi, niciunul dintre silozurile de cereale de pe teritoriul țării nu aparține României, mai notează publicația citată. Amintim că Banca Mondială s-a aflat și în spatele programelor PSAL, prin care s-a impus „restructurarea” marilor societăți de stat din industrie și sectorul bancar, soldată cu lichidări sau privatizări stupefiante în schimbul unor împrumuturi de câteva sute de milioane de dolari.

Citește și: Sabotaj în agricultură? Scandalul ia proporții!