Select Page

Ieșire explozivă a fostului președinte Traian Băsescu, după ce Elena Udrea a fost condamnată la închisoare cu executare de Înalta Curte de Casație și Justiție printr-un verdict mai „greu” decât cazul în sine: judecătorii au ignorat o decizie a Curții Constituționale a României, validând punctul de vedere al Curții de Justiție a UE.

„Tot văd teoria statului parelel creat de Băsescu. Spre exemplu, și azi, când e un eveniment, că e vorba de Elena Udrea sau altul, se vorbește de statul pe care l-a creat Băsescu. Sunt 8 ani de când nu mai sunt președinte. Vreau să aflu o singură lege inspirată de mine. Tot pachetul de legi ale Justiției a fost creat de marii profesori de drept români, asistați de specialiști de la Banca Mondială și UE. NU am modificat niciun cuvant din aceste legi, atunci când ele au venit la mine la promulgare. Am crezut în ce au făcut UE și Banca Mondială, alături de specialiștii noștri”, a declarat Traian Băsescu la Realitatea Plus.

CJUE a stabilit în decembrie că judecătorii pot ignora deciziile CCR în cazul completelor de 5 membri (fapt declarat neconstituțional fiindcă nu fuseseră constituite prin tragere la sorți) dacă în caz sunt implicați și bani europeni. În cazul Gala Bute e prima dată când un complet de judecători ia în calcul această decizie Curții europene și o ignoră pe cea a CCR-ului, punând, practic, deciziile europene deasupra Constituției României.  

„Am fost 10 ani în Cosiliul European. Când se întrunea o majoritate ce nu convenea Germaniei, cancelarii spuneau că nu pot vota, până nu este consultată Curtea Constituțională de la Karlsrhue, care bloca orice decizie până nu se pronunța curtea. Niciodată Germania nu a acceptat ca deciziile Consiliului European să fie impus statelor fără consultarea Curților Constituționale. Azi, o decizie a Curții Europene de Justiție face pulbere CCR. Acea Comisie este dominată de Germania, care, prin oamenii numiți acolo încearcă să calce în picioare statele. Și se găsesc lichele care să pună CCR sub CJUE”, a tunat Băsescu în emisiunea Culisele Statului Paralel.

„Am avut câteva note trimise de la servicii către DNA, de exemplu, pentru securizarea frontierelor, pentru Microsoft, trimise către mine, ca informare. În rest, protocoalele le-am văzut numai după ce am terminat mandatul. Am aflat de la domnul Dragnea ce se întâmpla săptămânal la K2. Ponta, Maior, Coldea, Kovesi, ăștia care dau acum lecții de moralitate. Dragnea spunea că acolo se stabileau arestări.(…) Vă confirm faptul că orice sistem poate fi prostituat de calitatea oamenilor. Toți președinții, miniștrii, judecătorii jură că apără Constituția, nu am văzut să spună cineva că CJUE e lumina…Mă aștept la orice, la ce e mai rău, pe viitor. Pentru orice mediocru, din orice sistem, este o virtute să-l amendeze pe Băsescu. Mă aștept ca și procesul în care e fiica mea să fie „rezolvat” de oamenii sistemului.”, a mai spus Traian Băsescu.

Referitor la decizia definitivă a instanței privitoare la colaborarea sa cu fosta Securitate, Traian Băsescu a precizat: „Au apărut două note noi despre doi colegi, care vizau probleme de maximă notoritate din 1973, iar eu, un elev sergent ce puteam să fac în fața unui colonel, trebuia să spun că nici eu nu ajungeam la Mamaia unde erau cetățeni cehi. Acolo unde cehii nici nu aveau nevoie de viză. Ce puteam să fac, să neg că sunt cu cehii? Aveam 22 de ani atunci…”