Select Page

Apar semne tot mai tăioase de întrebare, pe măsură ce ne apropiem de iarnă și criza gazelor se adâncește. În timp ce Germania pune la bătaie un plan de 200 de miliarde de euro pentru a subvenționa prețul gazelor sfidând celelalte state UE, o reacţie dură vine la noi dinspre Azomureş, cel mai mare consumator de gaze din România, închis de un an.

„Ce vedem la Bursa de la Viena este o porcărie. De ce trebuie gazul românesc cuplat cu Viena dacă piaţa nu funcţionează? Statul are puterea de a reglementa preţul.(…) Ce vedem la Baumgarten (Bursa de gaze de la Viena) este o porcărie, alea nu sunt preţuri normale. Piaţa gazului, cu regulile ei de funcţionare, a fost făcută pentru timpuri normale, nu pentru ce vedem acum. Această piaţă pur şi simplu nu mai funcţionează“, susține Harri Kiiski, cel care până recent a ocupat funcţia de di­rector general al Azomureş, în Ziarul Financiar.

Combinatul asigura 50% din producţia de îngrăşăminte locală. Azomureş şi-a închis activitatea încă din decembrie anul trecut, din cauza exploziei prețului la gaz. Paradoxul este că închiderea marii industrii din România vine în contextul în care suntem al doilea cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană și ne putem asigura 80% din necesarul intern prin propriile resurse, subliniază jurnaliștii publicației economice. Situația se adaugă unui turbion „perfect” ce macină economia românească de ani întregi și o poate, acum, dărâma complet, împlinind temerile unui mare fermier român, lansate recent sub formă de avertisment: „Totul va fi adus de afară”!