Select Page

Avertisment extrem de dur lansat de cunoscutul fermier arădean Dimitrie Muscă, șeful combinatului de la Curtici. Fermele autohtone se află în pericol, nici măcar subvențiile nu le mai pot ajuta, iar în acest moment își culeg „roadele” politici gândite și aplicate de la nivel înalt, susține producătorul român.

„Asta a fost o strategie gândită la nivel de Uniunea Europeană. Au venit firmele, au cumpărat și au lichidat. Asta s-a întâmplat. Au rămas ele, câteva firme și acum dictează și nu mai au concurență”, a declarat Dimitrie Muscă pentru Agrointel.ro, dând ca exemplu multinaționalele din piața laptelui. „Le-au închis și bine mersi după ce le-au închis, ce s-a întâmplat? N-au mai avut ce să facă oamenii din proximitatea acelor fabrici și a trebuit să-și lichideze vacile. Au ținut cât au ținut vacile pentru lapte de casă, dar le-au lichidat. Pur și simplu le-au tăiat, le-au vândut. Nu aveau unde își vinde producția”, explică fermierul.

„Spunea cineva că ajunge cașcavalul la 100 de lei kilogramul pentru că oricum s-a ajuns la peste 50 de lei kilogramul de cașcaval și acolo va ajunge. Nu va mai fi și totul va fi adus de afară. De aceea îți spun eu și fac presiune la Ministerul Mediului – încă o dată și revin – rugăminte! Domne, ajungeți la primul ministru. Dacă nu ne unim și dacă nu ne dăm mâna și rămânem tot timpul dezbinați cum am fost până acum, nu facem nimic! Trebuie să facem presiune. Eu cred că este o ruptură între Guvernul României și ministrul Daea, pentru că el știe ce se întâmplă, dar cei din guvern nu au înțeles nimic. Presiunea vine și de la nivel de UE. După părerea mea – adică am văzut când se face propagandă pentru lăcuste, pentru licurici, pentru gândaci de făină și așa mai departe. Nu e o tragedia asta, pentru că românul nu va mânca lăcuste și furnici și eu știu ce greieri dar se face presiune pe zootehnia românească, să se lichideze zootehnia românească”, a conchis Dimitrie Muscă.

Citește și: Sabotaj în agricultură? Scandalul ia proporții!

Un alt aspect care contribuie din plin la situația de criză este seceta înregistrată în cursul acestui an. Conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii până la data de 28 septembrie, suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 715.802 hectare. Ministrul Petre Daea a anunțat că procesele verbale de constatare emise de comisiile de evaluare a pagubelor vor fi primite până pe 15 noiembrie 2022.