Gigantul francez Tereos confirmă că a decis să închidă și să demonteze Fabrica de Zahăr din Luduș, argumentând că Ministerul Agriculturii „a detașat” o companie locală să preia uzina, dar discuțiile cu aceasta au eșuat. Compania este Scandia Food, lider local pe piața conservelor. „Prețul pe care l-a cerut Tereos a fost relativ prohibitiv pentru ceva la care nu ne-a fost dat acces pentru a efectua o evaluare tehnică. Am propus o amânare până la un moment în care putem vedea că funcționează. Au vrut însă o ofertă obligatorie semnată până pe 31 octombrie și o înțelegere semnată până pe 30 noiembrie. Am finalizat deja 7-8 tranzacții, nu am ajuns niciodată la un acord într-un timp atât de scurt”, a declarat Andrei Ursulescu, directorul companiei, pentru Profit.ro.
Numeroasele semne de întrebare din jurul situației sunt greu de îndepărtat- pentru a nu se ajunge aici, precedentul ministru al agriculturii, Adrian Chesnoiu, a încercat să implice statul în păstrarea companiei. La scurt timp după aceea, din senin, la adresa lui au apărut acuzații fără legătură cu acest caz în urma cărora și-a dat demisia din funcția de ministru.
Citește și: Sabotaj în agricultură? Scandalul ia proporții!
România rămâne, practic, cu un singur producător de zahăr. După eliminarea cotelor de producție de zahăr la nivelul UE, de la 1 octombrie 2017, din cele 4 fabrici care mai funcționau în România până în anul 2017, pentru 3 fabrici s-au luat decizii de închidere: Zahărul Oradea în 2017, Antrepriza Zahăr Bod în 2020 și Tereos acum. Ca urmare, mai funcționează doar Agrana România, cu două sucursale- una pe sfeclă de zahăr, cealaltă pe zahăr brut din trestie importat. În consecință, dacă la nivelul anului 2017, în România existau peste 1.400 de cultivatori de sfeclă de zahăr, în 2021 au rămas în jur de 450 de cultivatori, iar în prezent mai există doar 160, care au încheiat contracte cu Agrana România. Potrivit primarului Ludușului, Ioan Cristian Moldovan, în zona fabricii de zahăr există 25 de hectare de teren ce vor fi scoase la vânzare de proprietarii francezi după demolarea clădirilor.