Select Page

„Astăzi, Balcanii au toate condițiile obiective pentru a deveni următorul teatru al noului război rece, după fosta URSS”, scrie Georgios Kapopoulos într-un articol pentru  I EIDISEIS preluat de Rador. „Se va încerca o reunificare a Transnistriei cu regiunea de coastă a Ucrainei, controlată de Rusia? Răspunsul la această întrebare privește nu numai soarta acestei regiuni rusofone, care s-a separat de Moldova în 1992, ci și propagarea conflictului din Ucraina în Balcani”, consideră jurnalistul grec specializat în probleme internaționale.

„Cel mai probabil este ca înglobarea Transnistriei în Rusia să declanșeze o dinamică de apropiere a unirii Moldovei cu România, o evoluție care constituie o linie roșie pentru Moscova, întrucât ar fi vorba despre prima integrare în NATO a unei foste republici sovietice, după cele baltice. Dar chiar și fără bomba cu ceas reprezentată de Transnistria, uitată timp de treizeci de ani, există condițiile pentru propagarea conflictului Occident-Rusia din Ucraina în Balcani”, remarcă Georgios Kapopoulos, îndreptând atenția spre Republica Srpska din Bosnia și Herțegovina.

„În condițiile în care Serbia și Bosnia și Herțegovina sunt în afara NATO, dacă Republica Srpska, cu capitala la Banja Luka, se separă complet de Confederația laxă constituită prin Acordurile de la Dayton în 1995 și va dori unificarea cu Serbia, este mai mult ca sigur că va declanșa o dinamică similară pentru regiunea din Herțegovina unde majoritari sunt croații. Astfel, destrămarea Bosniei-Herţegovinei va implica și un stat membru al NATO şi al UE.

Citește și: „Bombe cu ceas” în jurul României

Orice amenințare de intervenție și chiar mai mult, o încercare a NATO și a UE de a preveni prăbușirea cadrului convenit la Dayton vor permite Moscovei să sprijine, fără echivoc, revizionismul sârb din Bosnia până în Kosovo. Un revizonism sârb susținut de Rusia va declanșa, în afară de implicarea Zagrebului, și crearea de facto a unui stat complet musulman în Balcani, cu capitala la Sarajevo. Și nu numai că va fi reațâțat conflictul de lungă durată din Kosovo, cu implicarea Albaniei și a Serbiei, dar următoarea etapă de destabilizare va fi Macedonia de Nord, care va implica de această dată Albania și Bulgaria”, mai notează jurnalistul grec Georgios Kapopoulos.