Select Page

Istoricul și ziaristul George Damian spulberă entuziasmul rostogolit de cei care au sărit să laude declarația lui Volodimir Zelenski privitoare la încheierea unui acord pentru protejarea limbii române în Ucraina. El dă de înțeles că afirmațiile Președintelui Ucrainei, făcute în presa de opoziție de la Moscova, trebuie privite cel puțin cu reticență, având în vedere contextul. „Văd la noi un entuziasm general la declarația lui Zelensky că își dorește încheierea de acorduri cu țările care au minorități naționale în Ucraina pentru protejarea drepturilor lingvistice ale acestor comunități. Mulți au sărit ca proștii din baie zbierând că este pentru prima oară când Ucraina face așa ceva.

Zelensky ori habar nu are despre ce vorbește, ori minte cu seninătate. Ucraina a ratificat în 1998 Convenția Cadru privind Protecția Minorităților Naționale în cadrul Consiliului Europei, iar în 2005 a ratificat Carta Europeană a Limbilor Regionale și Minoritare, tot în cadrul Consiliului Europei”, explică George Damian pe pagina sa de facebook.

„Cele două tratate la care Ucraina este parte alături de toți vecinii săi conțin toate prevederile necesare pentru protecția drepturilor minorităților naționale, inclusiv drepturile lingvistice. Problema este că guvernele de la Kiev au ignorat cu seninătate aceste prevederi în ultimii 20 de ani, găsiți pe pagina CoE rapoartele de monitorizare. Nu mai amintesc de pachetul de documente bilaterale româno-ucrainene, la fel ignorat de Kiev de un sfert de secol”, punctează istoricul român.

Citește și- „Un lucru e clar: războiul va mai dura multă vreme”

„De aici înțelegem că jurnaliștii și experții noștri sunt fie proști, fie ticăloși – ori habar nu au care este arhitectura europeană de protecție a minorităților naționale, ori știu – dar preferă să-i sufle în pupă lui Zelensky chiar când acesta zice tâmpenii. Și nu în ultimul rând ce să mai înțelegem după spusa lui Zelensky? Dacă vrea noi acorduri cu țările vecine înseamnă că Ucraina se retrage din tratatele amintite mai sus? Dacă Ucraina nu a respectat tratatele din 1998 și 2005, ce garanții există că vor fi respectate noile acorduri promise? În sfârșit, înțeleg că Ucraina a fost atacată de Rusia care face praf și pulbere tot ce-i iese în cale, dar povestea asta cu niște noi acorduri este o aiureală fără cap și fără coadă” conchide George Damian.