Select Page

Apropierea alegerilor din Ungaria „încinge” discursul echipei Orban și tulbură apele prin vecini. Ministrul de Externe Péter Szijjártó a ținut să puncteze că „fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar” ca parte a politicii de reunire a națiunii „și dincolo de hotare”, în timpul unei vizite pe care a efectuat-o luni în judeţul Harghita. La Sfântu Gheorghe, primarul l-a întâmpinat cu citate din discursul despre starea națiunii ținut sâmbătă de Viktor Orbán.

„…împreună să facem tot posibilul pentru a aduce cât mai multe companii din Ungaria aici, în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc, la Sfântu Gheorghe, de unde o parte din profit să fie dus acasă, la Budapesta, iar o parte să fie utilizat aici, în folosul comunităţii locale. În ultimii zece ani, s-a reuşit lansarea, împreună, a unui proces de reunificare naţională deasupra graniţelor, pe care dorim să îl continuăm şi după 3 aprilie”, a declarat primarul Árpád Antal după întâlnirea cu ministrul Péter Szijjártó, potrivit Flux24.

După o scurtă vizită la biserica franciscană de la Şumuleu, Péter Szijjártó a mers la monumentul Siculicidium din Siculeni, ridicat în memoria secuilor ucişi în anul 1764 pentru că au refuzat să se înroleze în trupele imperiale austriece. El a fost primit cu aplauze de aproximativ 200 de persoane, unele îmbrăcate în costume populare şi purtând în mâini steagurile Ungariei și „Ținutului Secuiesc”. „Sarcina noastră este acum ca, învăţând din evenimentele din 1764, din nou şi din nou să consolidăm şi să organizăm naţiunea noastră, această alianţă naţională, în aşa fel încât acele tendinţe imperialiste să nu ne dea deoparte”, a spus ministrul de Externe, conform traducerii oficiale.

Citește și: Budapesta țese de zor la planuri anti-Trianon

Cu alegerile tot mai aproape, premierul ungar Viktor Orban și-a „ascuțit” sâmbătă discursul până la a face aluzie, pentru prima dată, despre o posibilă părăsire a Uniunii Europene, notează agențiile internaționale de presă. Două zile mai târziu, Péter Szijjártó a declarat în Transilvania că sprijinul oferit de statul ungar comunităţilor maghiare va continua dacă actuala putere  va primi din nou încrederea cetățenilor la alegerile parlamentare din Ungaria. Acesta a explicat că sunt îndeplinite condiţiile legale şi tehnice astfel încât deținătorii de cetățenie maghiară să poată vota  începând din data de 19 martie în fiecare zi, între orele 6:00-22:00, la misiunile diplomatice ale Ungariei din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc.