Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege prin care s-ar fi impus obligația angajatorilor de a distribui către salariați între 7,5% și 25% din profitul net realizat. Inițiat de deputatul independent Adrian Dohotaru și un grup de deputați PSD, proiectul apăruse sub argumentația că în România „inegalitatea dintre capital și muncă rămâne în continuare una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană”. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, care citează datele Eurostat din 2018, „ponderea remunerației în PIB a salariaților la nivelul UE-28 era de 48% iar în România de 38%.”

„Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative” deoarece „există riscul ca propunerea să descurajeze activitatea antreprenorială, având în vedere că angajatorul și angajatul ar împărți profitul atunci când acesta există, însă, în situația în care exercițiul financiar s-ar termina în pierdere, doar antreprenorul ar suporta aceste costuri”, susțin guvernanții pentru Economedia.

Citește și: Cum se mai „călărește” economia României

Proiectul de lege propunea obligarea angajatorilor la distribuirea unei cote către salariați, cu titlu de participare la profit, și cu posibilitatea de a o stabili prin contracte colective de muncă în limitele a 7,5%- 25% din profitul net. Propunerea viza atât companiile de stat cât și pe cele private, iar de participarea la profit ar fi urmat să beneficieze angajații cu o vechime de minimum 12 luni.