O scrisoare deschisă semnată de 20 de generali în rezervă şi peste 80 de ofițeri cutremură Franța: se cere instaurarea unui regim militar la Paris, dacă Emmanuel Macron nu poate stopa „dezintegrarea ţării” şi scoaterea acesteia „din mâna islamiştilor”, arată publicaţia de extremă dreaptă Valeurs Actuelles, citată de Monitorul Apărării. Printre semnatarii „apelului la apărarea patriotismului” se numără şi generalul Pierre de Villiers, şef al Apărării până în 2017.

Lista semnatarilor numără în total peste o mie de foști militari, care avertizează că în Franţa poate izbucni un război civil dacă nu sunt luate măsuri. Primul care o semnează este Christian Piquemal, de 80 de ani, fost comandant al Legiunii Străine. Acesta şi-a pierdut privilegiile militare după ce a fost arestat în urma unei demonstraţii anti-islamiste, în 2016. Piquemal declarase în mai multe rânduri că țara este în pragul dezintegrării din cauza „hoardelor islamiste” care au pus stăpânire pe suburbii ale marilor oraşe și le-au transformat în teritorii unde `se aplică dogme religioase contrare constituţiei Franţei~.

Scrisoarea apare la doar câteva zile după ce presa franceză a dezvăluit că sute de militari în rezervă au trimis scrisori de susţinere pentru Marine Le Pen. Anul viitor, în Franţa sunt alegeri prezidenţiale, principalii candidaţi fiind acualul preşedinte, Mannuel Macron, şi Marine Le Pen, șefa partidului de extremă dreaptă Rassemblement National. După cum era de așteptat, Guvernul a criticat acţiunea militarilor, pe care o compară cu lovitura de stat eşuată a unor generali împotriva preşedintelui Charles de Gaulle, cu 60 de ani în urmă, și cere sancționarea acestora.