Cazul unui deces din Norvegia ridică noi semne de întrebare asupra impactului pe care îl are super-tehnologizarea în societate. Este vorba despre un bărbat care a fost găsit mort în apartamentul său din Oslo după aproape zece ani, timp în care facturile au continuat să-i fie plătite automat din contul bancar, relatează The Guardian. Autoritățile au dat peste cadavrul său abia în decembrie 2020, când administratorul clădirii a cerut poliției să deschidă ușa apartamentului pentru că avea de făcut o lucrare în locuință.
„Incapacitatea sistemelor tehnologice de a avertiza lipsa contactului fizic este prețul pe care l-am plătit pentru serviciile digitale”, susține Arne Krokan, profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia, potrivit căruia șansele ca o astfel de întâmplare să fi avut loc în urmă cu trei decenii sunt extrem de mici.
Bărbatul avea aproximativ 60 de ani și era un om retras, astfel că vecinii au presupus că s-a mutat sau a fost dus într-un cămin pentru bătrâni, atunci când au încetat să-l mai vadă. Poliția estimează, pe baza unei cutii de lapte și a unei scrisori din apartament, că bărbatul a murit în aprilie 2011, iar cauzele constatate la autopsie au fost naturale.
Un studiu al companiei McKinsey șoca la sfârșitul lui 2017, relevând un alt efect teribil al ritmului galopant de tehnologizare și digitalizare. Cea mai mare companie de consultanță din lume estima atunci că cel puțin 400 de milioane de angajați vor fi înlocuiți de roboți sau vor avea activitatea preluată de computere până în 2030. În cel mai sumbru scenariu proiectat de studiul Mckinsey, numărul celor înlocuiți de tehnologie pe piața muncii din întreaga lume ar putea ajunge la 800 de milioane de oameni.
Trackbacks/Pingbacks