Select Page

După mai bine de 70 de ani de când sunt membre, Statele Unite întorc spatele Organizației Mondiale a Sănătății- adimistrația Trump a emis notificarea în urma căreia SUA renunță la calitatea de membru din 6 iulie 2021, anunță New York Times.

Pe fondul pandemiei de coronavirus, Președintele american acuzase OMS că este o marionetă a Chinei și anunțase în urmă cu o lună intenția de a retrage Statele Unite din Organizație. Donald Trump avea obligația de a trimite o notificare cu un an înainte de retragere și va trebui să plătească toate contribuțiile Statelor Unite conform acordului comun din 1948 cu Congresul american. Statele Unite datorează OMS peste 200 de milioane de dolari, conform site-ului OMS.

Citește și: E oficial: nu a fost pandemie!

Trump a oprit finanțarea OMS în luna aprilie, iar în 18 mai a trimis organizației o scrisoare în care îi oferea 30 de zile să se oblige la reforme. Organizația Mondială a Sănătății este o agenție internațională independentă în cadrul Organizației Națiunilor Unite și este formată din 194 de membri.