Select Page

O statuie de peste doi metri a lui Vladimir Ilici Lenin a fost dezvelită sâmbătă în Germania, la  Gelsenkirchen. Turnată în 1957 în Cehoslovacia, statuia a fost recuperată de Partidul marxist-leninist german, care a obținut pentru instalarea sa decizii favorabile din partea Curții Administrative Superioare din Renania de Nord-Westfalia și a Curții Administrative Superioare din Münster.

Reprezentanții obscurului partid, care au instalat statuia în fața propriului sediu, au ținut să sublinieze că este „prima statuie a figurii revoluționare” ridicată  în fosta Germanie de Vest, la peste 30 de ani de la căderea comunismului în Est. Gabi Fechtner, șefa formațiunii, l-a descris pe Lenin ca „un gânditor înaintea timpului său, un luptător pentru libertate și democrație” și „un pionier istoric mondial”.


Germania nu este la prima „ispravă” de acest gen: o statuie a lui Karl Marx tronează la Trier din martie 2018, unde a fost înălțată cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea acestuia. Statuia a fost dăruită de regimul comunist din China și la dezvelirea ei au participat mai multe personalități politice de calibru ale UE. Prezent în fruntea acestora, șeful Comisiei Europene de atunci, Jean-Claude Juncker, declara că Marx „a fost un filosof vizionar care avea aspirații creative.”