Select Page

42% dintre români spun că situația lor financiară s-a înrăutățit în ultima lună și 84% că vor cumpăra doar cele strict necesare traiului în următoarele trei luni, potrivit unui sondaj IRSOP realizat în perioada 6-9 mai.

Tot în ultima lună a crescut de la 5% la 10% și incapacitatea de a plăti rata la credit, iar proporția gospodăriilor fără venit disponibil de la 38% la 48%. Un român din trei a trecut la atacarea economiilor proprii, iar trei români din patru și-au luat gândul de la a face economii în următoarea perioadă, mai relevă sondajul.

În privința sănătății, sondajul scoate la iveală o altă fațetă dureroasă a măsurilor luate pe fondul pandemiei: o treime din populația adultă – 31% – a trebuit să-și amâne analizele, tratamentele sau operațiile, din cauza coronavirusului.

Precedentul sondaj IRSOP, realizat la sfârșitul lunii aprilie, contura un element dominant în percepția publicului asupra situației pe care o traversăm: peste 70% dintre români consideră că prăbuşirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât epidemia de coronavirus.