Select Page

Zecile de containere austriece cu lemn românesc de aproape un milion de euro, blocate la începutul lui decembrie la Agigea, au fost confiscate de Garda Forestieră, anunță Rise Project. Schweighofer alesese, în acest caz, să folosească drept „tampon” o firmă din Viena, parte din consorțiu. Mai exact, cei din România au vândut mai întâi lemnul companiei Dr. Anna Bauthen Gesellschaft din Viena, aceasta și-a adăugat un comision și urma să dea marfa mai departe, la export. Adaosul vienezilor ar fi fost între 600 și 2500 euro per vagon, bani pentru care nu s-ar mai fi plătit impozit pe profit în România, ci în Austria, arată AICI cei de la Rise Project.

Când românii stau prin case…

…pădurile noastre continuă să cadă, iar camioanele pline cu lemn românesc continuă să cutreiere șoselele. Chiar dacă „autoizolarea” a devenit chestiune de ordonanță militară. Zeci de fotografii cu transporturi de lemn de pe tot cuprinsul României au devenit virale în perioada stării de urgență.  Fie că au fost surprinse la Râmnicu Vâlcea, Sebeș (Alba) sau Moldovița și Fălticeni, în prea-încercatul județ Suceava, acestea arată că vestea de mai sus e doar o picătură de dreptate într-un ocean de nelegiuiri și că nu există virus suficient de puternic pentru a opri foamea de lemn românesc.

Citește și: O veste bombă: vânzarea companiilor de stat, interzisă!

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, rebotezată HS Timber Group, deţine cinci fabrici în România şi una în Germania. Conform Ziarului Financiar, doar în 2018, exportul declarat a fost de 442 de milioane de euro și a vizat 70 de ţări. Compania austriacă este condusă de Gerald Schweighofer, prieten la cataramă cu Andreas Huber, finul familiei prezidențiale Iohannis și consul onorific al Austriei la Sibiu.