„Panică în Austria, după cel mai mare faliment din Europa… Peste 7000 de firme, în colaps, la Viena”, titrează Știri Diaspora într-un articol care descrie criza economică fără precedent, apărută după ce grupul uriaș fondat de controversatul afacerist Rene Benko a intrat în colaps, generând un efect de domino în toată economia austriacă.
Cu datorii estimate între 25 și 30 de miliarde de euro și peste 140 de proceduri de insolvență în derulare, falimentul grupului Signa este considerat de experți drept cea mai amplă prăbușire economică de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Gerhard Weinhofer, directorul Creditreform Austria – una dintre cele mai mari asociații ale creditorilor – avertizează că acest caz simbolizează un eșec sistemic în ceea ce privește reglementările actuale privind insolvența. „Este o structură atât de complicată de firme și fonduri, întinse pe mai multe țări și jurisdicții, încât este aproape imposibil să înțelegi cu exactitate cine ce deține și unde s-au dus banii. Doar în Germania sunt peste 100 de proceduri de insolvență legate de Signa, iar în Austria, încă 30. În total, întreaga rețea de companii are datorii care ar putea atinge 30 de miliarde de euro”, a explicat Weinhofer potrivit publicației citate.
Prăbușirea a zguduit piața financiară austriacă, generând panică și incertitudine în rândul antreprenorilor și investitorilor. Odinioară simbol al ambiției și expansiunii în imobiliare și retail de lux – cu participații în proiecte emblematice din Viena, München sau Milano – Signa Holding a ajuns o structură dezmembrată, în care fiecare fostă filială majoră este gestionată de un administrator de insolvență diferit. Lipsa unei coordonări centralizate face ca recuperarea datoriilor să fie aproape imposibilă.
Dincolo de cazul Signa, datele prezentate de Creditreform arată că Austria se confruntă cu o criză sistemică. Numărul companiilor intrate în insolvență a crescut vertiginos în ultimul an. Dacă în 2023 s-au înregistrat 6.693 de cazuri de faliment – o creștere de 23% față de anul precedent – anul 2025 se anunță și mai negru. Doar în primul trimestru din 2025, autoritățile au contabilizat 1.988 de insolvențe, ceea ce echivalează cu o creștere suplimentară de 9,4%. Estimările pentru întregul an vorbesc de un număr cuprins între 7.200 și 7.500 de companii falimentare – cel mai mare din istoria recentă a țării și depășind chiar vârful înregistrat în 2009, în plină criză financiară globală.
Un detaliu alarmant este că aproape 40% din aceste falimente nici măcar nu ajung în instanță: „firmele în cauză nu dispun de fondurile minime de 4.000 de euro necesare pentru inițierea procedurii, fiind închise pur și simplu, iar creditorii pierd astfel orice șansă de a-și recupera banii.(…) Firmele mari, aflate în dificultate, trag după ele o rețea întreagă de furnizori și prestatori de servicii. Lanțurile de neplată se extind, blocând astfel activitatea economică în sectoare cheie”, mai titrează Știri Diaspora.