„Cu privire la informațiile apărute recent în spațiul public privind o posibilă retragere a aproximativ 10.000 de militari americani din România și Polonia, Ministerul Apărării Naționale precizează că, până la acest moment, România nu a primit nicio informare oficială în acest sens din partea Statelor Unite. Ca atare, nu putem formula o poziție oficială ca răspuns la informații bazate pe surse de presă”, transmite MapN într-un comunicat de presă de marți.
Reacția vine după ce în ultimele 24 de ore informații în acest sens din presa americană au început să fie preluate și de presa de la noi. Coincidență sau nu, comunicatul apare în aceeași zi în care ministrul Angel Tîlvăr a participat la o reuniune a ambasadorilor UE acreditați la București chiar la invitația lui Pawel Soloch, ambasadorul Republicii Polone în România. Chiar dacă despre discuțiile de la această întrunire MApN nu transmite foarte multe, comunicatul ține să ne liniștească: „relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii sunt fundamentate pe un parteneriat strategic solid, bazat pe valori comune, încredere reciprocă și o colaborare consolidată de peste două decenii în domenii-cheie, în special în ceea ce privește securitatea regională și euroatlantică. Toate acordurile bilaterale semnate în acest cadru – inclusiv cele care reglementează prezența militară a SUA în România – sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional.”
În acest moment, în România sunt dislocați peste 1.700 de militari ai SUA, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii. La Marea Neagră se află în plină desfășurare exercițiul „Sea Shield 25”, la care participă și SUA cu echipamente de supraveghere aeriană și ofițeri de stat major. În acest an sunt planificate mai multe exerciții pe teritoriul României la care participă militari americani, cel mai important fiind SABER GUARDIAN 25, amintește Ministerul Apărării Naționale.