„Cine este, totuși, acest Fritz” de lui nu i se aplică legile acestei țări „și nici măcar deciziile Curții Constituționale?!” se întreabă publicația Ecopolitica într-o analiză implacabilă ce pornește de la conținutul ignorat al unor decizii judecătorești cu caracter irevocabil.
„Pe 03.07.2024, Curtea de Apel Timișoara a emis SENTINŢA CIVILĂ Nr. 474, în cuprinsul căreia judecătorul a ținut să se pronunțe clar și in extenso argumentat în privința ilegalității candidaturii d-lui Fritz. Aflăm, din acest cuprins, că există din 2022 Decizia nr. 580/2022 a Curții Constituționale (…) prin care Curtea a respins excepţia de neconstituţionalitate invocată de fritziști, a dispoziţiilor art. 4 alin. (2) din Legea nr. 115/2015. (“Art. 4, alin(2): Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese”). Curios, dar nimeni nu a vorbit despre existența acestei Decizii și, evident, nimeni nu a respectat-o!” punctează Ecopolitica.
În mod explicit: prin Decizia nr. 580/2022, Curtea Constituţională a reţinut că este constituţională obligația candidaților de a avea domiciliul pe teritoriul unității administrativ- teritoriale în care urmează să fie aleși, iar această cerinţă se impune, conform art. 56 din Legea nr. 115/2015, şi cetățenilor Uniunii Europene care pot candida pentru ocuparea unei funcții publice elective în cadrul autorităților administrației publice locale. „Rațiunea impunerii pentru candidați a obligației de stabilire a domiciliului pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie aleși are în vedere și crearea premiselor pentru îndeplinirea concretă și efectivă a atribuțiilor specifice pentru rezolvarea treburilor publice în comune și orașe”, se mai explică în decizia Curții Constituționale.
Reamintim că Dominic Fritz este cercetat penal pentru abuz în serviciu alături de doi membri ai administrației sale (Pfeifer Ana-Monica și Caius Șuli), după ce a concediat o angajată care dezvăluise nereguli și abuzuri din cadrul Primăriei. Mirela Toc a câștigat în instanță repunerea în drepturi și apoi a făcut plângere la DNA. De asemenea, primarul Timişoarei Dominic Fritz s-a aflat în conflict de interese administrativ după ce a luat un împrumut în campania electorală de la o persoană fizică, iar ulterior a întocmit un act administrativ în folosul societăţii reprezentată de acea persoană, a constatat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) la începutul lunii iulie, decizie contestată în instanță de primarul fără cetățenie română al Timișoarei.