Select Page

„Deși transferarea sistemului Patriot către Ucraina este un subiect care se discută public de multă vreme, iar tranșarea lui s-a făcut deja în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, constatăm cu surprindere că autoritățile centrale (Guvernul și Parlamentul) legiferează această decizie într-o manieră neconstituțională”, semnalează într-un comunicat de presă Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Citește și: Patrioți sau „Patriot”, dragă CSAT?

„Mai exact, Constituția României (art. 136 al. 4) interzice vânzarea sau donarea bunurilor proprietate publică, bunuri din care face parte și sistemul Patriot pe care Guvernul și Parlamentul vor să-l doneze, conform propusului alineat (3/1) din proiectul de lege amintit. În schimb, Constituția, prin același art. 136 al. 4, permite ca bunurile proprietate publică să fie închiriate (contra cost) sau date în folosință gratuită, în anumite condiții.

Întrebarea care se pune este de ce a dorit legiuitorul să încalce Constituția, prevăzând că poate fi înstrăinat un bun care este inalienabil (adică nu poate fi vândut sau donat), când, la fel de simplu, dar cu respectarea Constituției, putea să prevadă că sistemul Patriot este dat în folosință (eventual gratuită) acelor terți?(…) Subliniem că APADOR-CH NU este împotriva transmiterii către Ucriana a sistemului de apărare Patriot, însă considerăm că este neconstituțională prevederea introdusă în Legea 222/2017, conform căreia sistemul Patriot ar putea fi donat”, mai arată Asociația în comunicatul care poate fi citit integral AICI.

Reamintim că APADOR-CH este una dintre cele mai vechi și experimentate organizații neguvernamentale din România. Înființată în 1990, aceasta se ocupă de protecția drepturilor omului și de acțiuni de prevenire si semnalare a abuzurilor autorităților. Într-un curajos demers de la începutul lunii august, APADOR-CH acuza Guvernul României că a semnat o înțelegere cu Statele Unite prin care limitează libertatea presei și a societății civile. În memorandumul de înțelegere cu Departamentul de Stat al SUA, Guvernul României, prin ministra Luminița Odobescu, s-a angajat în numele presei și al societății civile să „combată manipularea informațiilor străine”, document pentru care nu s-a consultat cu părțile invocate, semnala atunci APADOR-CH într-un comunicat.

Citește și: Ucraina ne cere în război