Select Page

Tot mai mulți români s-au întors acasă, în timp ce numărul celor care caută de lucru în străinătate a scăzut de la an la an în ultima perioadă,  potrivit unui studiu recent elaborat de Boston Consulting Group (BCG), The Network şi The Stepstone Group. În timp ce 22% dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate în 2018, numărul lor a scăzut la 13% acum trei ani şi la doar 8% anul trecut, considerabil mai mic decât media globală de 23%, precizează Ziarul Financiar.

O treime din românii care au participat la studiu au făcut referire la legăturile puternice cu ţara natală ca motiv pentru a nu pleca, iar 53% au menţionat ca motiv principal faptul că nu ar putea să-şi ia cu ei membrii familiei sau partenerii. În plus, 31% dintre români (16% la nivel global) au spus că dificultatea cumpărării de proprietăţi imobiliare în străinătate a fost un motiv pentru a rămâne.

Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 150.000 de respondenţi din 188 de ţări. La nivel global, destinaţiile cele mai populare pentru cei care caută un loc de muncă sunt Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit şi Germania. Principalele trei destinaţii vizate de români pentru a lucra în străinătate sunt Germania, Regatul Unit şi Spania. Ultimul recensământ, efectuat în România în perioada februarie-iulie 2022, releva că aproximativ 450 000 de români (circa 10% din numărul estimat al celor care ar fi plecat la  muncă în străinătate) se întorseseră în țară.

Citește și: De la conspirație la realitate. Scurtă demonstrație