Select Page

Economistul Andrei Caramitru lansează o ipoteză surprinzătoare pe marginea rezoluției din  Parlamentul European privitoare la restituirea Tezaurului României. Acesta vede o legătură între  fondurile Rusiei blocate de către occidentali și demersul declanșat joi de parlamentarii europeni. „Tema asta e foarte interesantă. E o campanie super organizată de BNR și instituțiile statului, acum clar susținută și de UE. Care cred ca e schema;

– se discuta serios de deblocarea / folosirea fondurilor Rusiei care au fost blocate de vest (vreo 300 de miliarde)

– noi daca cerem tezaurul și e recunoscut de organisme internaționale putem să îl recuperăm direct din suma aia blocata de vestici

– valoarea totală e mare : 5-6 miliarde de EUR. Foarte interesanta toată treaba asta”, scrie Andrei Caramitru pe pagina sa de socializare.

Votul istoric din Parlamentul European îi recunoaște României dreptul de a-și recupera tezaurul adăpostit la Moscova în primul Război Mondial sau să obțină compensații în schimbul acestuia. Este vorba de peste 90 de tone de aur și bijuterii, colecţii de artă și alte obiecte de patrimoniu. În cazul unor negocieri cu Rusia, după încheierea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană ar putea folosi documentul pentru a pune condiții Moscovei, titrează Digi24.

Reacția Moscovei a fost una extrem de virulentă. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, i-a catalogat pe liderii europeni drept „idioți”, a susținut despre români că „nu sunt o națiune, ci un mod de viață”, iar întregul demers este „o obrăznicie”. Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, afirmase că Bucureștiul ar datora Moscovei de 20-25 de ori contravaloarea Tezaurului „potrivit calculelor experților”, după ce URSS i-ar fi iertat în 1949 României „aproape toată datoria sa pentru distrugerile provocate în al Doilea Război Mondial.” Cât de adevărată este această afirmație explică istoricul George Damian într-un articol pe historice.ro pe care îl puteți citi AICI.