Select Page

„Erdogan își extinde influența cu un nou partid- în GERMANIA!” titrează Bild, care anunță înființarea unei formațiuni-ramificație a AKP chiar în garnitura „locomotivei Europei”. Partidul se va numi DAVA („Alianța Democrată pentru Diversitate și Trezire”)  și va ataca alegerile din luna iunie cu șanse reale de a intra în Parlamentul European, dacă e să luăm în calcul dimensiunea comunității turce din Germania.

Primii patru candidați ai noului partid sunt deja cunoscuți, potrivit publicației germane: Mustafa Yoldas, un doctor din Hamburg înregistrat de Ministerul Federal de Interne ca susținător al Hamas și al organizațiilor afiliate acesteia, Ali Ihsan Ünlü, tot medic, din Saxonia Inferioară, Fatih Zingal, avocat în Renania de Nord-Westfalia, fost membru al Partidului Social Democrat (SPD), pe care l-a părăsit pentru a se ocupa de promovarea AKP în Europa, și Teyfik Özcan, autoproclamat activist pentru drepturile omului, care probabil va fi și liderul DAVA.

Un scenariu asemănător circula în unele medii elitiste de analiză politică (inclusiv de la București) încă de acum mai bine de un deceniu. În contextul discuțiilor despre aderarea la UE, se contura temerea că Turcia, aflată în continuă creștere demografică, atunci pe punctul de a depăși 80 de milioane de locuitori, ar putea lansa o mișcare politică islamică pentru a capta comunitățile tot mai mari din Uniune, cu rezultate zdruncinătoare la nivelul Parlamentului European.

Aderarea la UE  nu a mai venit, dar Tayyip Erdogan, considerat de unii analiști lider al unui „otomanism” recalibrat și tot mai activ, nu pare să se împiedice de acest aspect. Potrivit declarației de înființare a partidului, DAVA cere ca „persoanele de origine străină să obțină drepturi depline”. La alegerile europene nu există pragul de 5%, însă un astfel de partid s-ar putea adresa oricum unui grup de aproximativ 5 milioane de alegători, subliniază Bild. În prezent, în Germania trăiesc 2,5 milioane de musulmani care votează, iar când legea cetățeniei va fi schimbată în luna aprilie, numărul s-ar putea dubla.

Listele de candidați pentru alegerile europene trebuie depuse până pe 18 martie. Dintre reacțiile politicienilor germani se remarcă una situată la limita tragicomicului. Co-președintelui SPD Saskia Esken a declarat pentru Welt TV că „este important să le arătăm clar concetățenilor noștri de origine turcă că Germania este unită, că suntem un singur popor și că nu vom permite nici să se apropie de putere forțe ca aceste rețele de extremă dreaptă care vor să deporteze migranți, dar nici să joace vreun rol aici tendințele dezbinătoare ale unui Tayyip Erdogan”.

Citește și: Cu drobul de sare printre imperii în facere