Select Page

Apar analize tot mai curajoase și mai îndepărtate de „narativul oficial”, pe fondul evenimentelor tumultoase prin care trece lumea în ultima perioadă. Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, susține, spre exemplu, că realitatea refuză să se mai încadreze în paradigma din finalul mileniului trecut, care prevedea succesul globalizării prin victoria liberalismului și a economiei de piață, pentru că nu ar exista o alternativă mai bună.

„Astăzi suntem în cu totul și cu totul altă realitate, când de la globalizare se trece la deglobalizare (…)  suntem într-o stare de regândire a chestiunilor identitare la nivel politic și la nivel strategic. E o lume care începe să se schimbe sub ochii noștri. E fascinant, chiar dacă dureros din multe puncte de vedere”, a spus sociologul într-o prelegere la simpozionul de teologie canonică și drept bisericesc organizat la Palatul Patriarhiei Române.

„Iar ideile locale, ideile naționale încep să emeargă chiar unde nu ne așteptăm. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Ucraina din punctul acesta de vedere, Ucraina este mai degrabă victoria suveranismului și victoria ideii naționale”, a explicat Dan Dungaciu. „Probabil că ar merita ca România să devină până la urmă un traducător pentru spațiul occidental și american a ceea ce se întâmplă din punct de vedere al evoluțiilor din regiune. Nu mă refer aici numai la fostul URSS, mă refer și la statele din Balcani”, consideră acesta. „E nevoie de poziția celei mai semnificative Biserici (Biserica Ortodoxă Română – n.red.), practic, între cele două presiuni – greacă și rusă – inclusiv pe acest tărâm, pe tărâmul dezbaterii publice – à propos de geopolitica ortodoxă”, a semnalat Dan Dungaciu vorbind despre provocările la adresa României și rolul țării noastre în această perioadă, potrivit Basilica.

„În Tratatul de la Roma (1957) se prevede „to establish the foundations of an ever closer union among the European peoples”. „Popoarele” sunt evident reperul. Nu este loc pentru „superstat”, care a și dus la crize, și nici pentru „configurația imperială”, care a dus deja la periferizarea unor țări și la secundarizarea Europei”, scrie universitarul Andrei Marga în articolul Noua situație a Uniunii Europene, publicat de Cotidianul.

„Afirmarea specificului european este echivalentă cu scuturarea de penurie, de arbitrar, de impostură, de dictat, de birocratism, de inechitate. Europeană este, în fond, eliberarea inițiativei oamenilor.

La orice eliberare a inițiativei, apare azi teama reflexă că s-ar deschide „cutia Pandorei”: schimbarea statu quo-ului ar încuraja diferitele forțe să ceară imposibilul. Nu împărtășesc această teamă – nici în cazul crizei europene de azi și nici în privința războiului.

Premisa mea este că soluții false, fie ele și moștenite sau aplaudate, duc la conflicte mai mult decât o discuție competentă și responsabilă a neajunsurilor. „Cutia Pandorei” o deschid mai curând nepriceperea, inerțiile și erorile actuale”, concluzionează Andrei Marga.

„Cu românii ține cineva?” se întreabă, în acest context, reputatul economist Petrișor Peiu. „Printre primele zece companii din țară nu se află niciuna cu capital majoritar românesc. Cea mai mare firmă care operează aici este deținută de austriecii de la OMV (OMV Petrom) și a avut anul trecut afaceri de peste 55 de miliarde de lei, cu un profit de peste 10 miliarde de lei. Dar austriecii de la OMV mai dețin și a doua cea mai mare cifră de afaceri de aici (OMV Petrom Marketing- rețeaua de benzinării), cu o cifră de afaceri de peste 27 de miliarde de lei și un profit de jumătate de miliard de lei. În total, 82 de miliarde de lei cumulează afacerile companiei OMV din România. Și nu, nu vă bucurați că este un semn de mare capitalism, căci OMV are ca acționar principal statul austriac, un stat care are ca prioritate politică externă blocarea aderării țării noastre la spațiul Schengen!” punctează profesorul Petrișor Peiu în articolul publicat de Qmagazine.

„Hai să tragem puțin aer în piept și să ne dumirim mai bine: primele patru companii din țara noastră, cu o cifră de afaceri cumulată de 150 de miliarde de lei (cu mult mai mult decât bugetul total de pensii de anul acesta) sunt deținute, în principal, de trei state: cel austriac, cel francez și cel kazah. Și noi vorbim toată ziua de piață liberă și capitalism.(…) Printre primele 100 de firme din România, nici 20 de firme nu sunt deținute majoritar de acționari români… Citind datele de mai sus cu un ochi limpede reiese cu claritate că micii antreprenori români abia de văd un leu din fiecare 10 încasați în țară. Dar ei plătesc salariile pentru unul din cinci români angajați și raportează aproape o treime din profiturile din economie”, concluzionează cu amărăciune asupra aspectelor economice cu care ne confruntăm în acest context Petrișor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre.