Select Page

Printre schele puse fără noimă-n drum și prea-numeroase zvârcoliri parcă scoase la un ridicol concurs de reinventat europenitatea, uite că a răsărit și acel ceva care dă suflet, rost și dimensiune Capitalei Culturale Timișoara: ITO 2023.

Probabil că această simplă frază îi va face pe mulți dintre cei prinși în mașina progresistă de tocat minți să sară în sus și să recurgă la negare sau chiar batjocură. Le propun să cugete la ceva: miile de participanți veniți la Timișoara din toată țara și din afara ei pentru Întâlnirea Tinerilor Ortodocși fac din aceasta cel mai reușit episod al unui capitol la care până acum înregistraserăm mai degrabă dezamăgire: atragerea turiștilor.

Însă dincolo de acest aspect sau de faptul că grosul presei a preferat să ignore evenimentul, ITO 2023 a salvat Capitala prin program și mesaj. Au fost expoziții de sculptură, icoane pe sticlă sau costume tradiționale românești, momente artistice și prelegeri despre istorie, cultură și spiritualitate, în care s-a vorbit cu noimă despre noi. Cine a urmărit sau va căuta pe internet prelegerea „Poporul român, depozitar al Occidentului latin și al Orientului bizantin” susținută de președintele Academiei Române, va înțelege ce spun. Și va putea pricepe multe din concluzia lui Ioan-Aurel Pop: „…n-am fost între Occident și Orient, ci am fost și suntem în Occident și Orient, un simbol al ideii că Europa poate să fie unită nu numai din punct de vedere teoretic…”

Și a mai fost ceva, nedeslușit până acum la ediția de Capitală Culturală de la Timișoara: mesajul. Iar el este unul limpede și splendid cuprins în chiar salutul transmis la ITO 2023 de Mitropolitul Ioan al Banatului: „Societatea contemporană este azi dezbinată, sunt atâția factori și vectori care dezbină societăți și popoare… Prietenia alungă singurătatea și izolarea. Paradoxal, cu cât suntem mai mulți pe pământ, acesta pare a fi tot mai pustiu, oamenii trăiesc din ce în ce mai singuri. Prietenia în Hristos poate vindeca această rană modernă a singurătății. Rog pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos să binecuvânteze prietenia dintre tinerii din Banat și tinerii iubitori de Hristos din lumea întreaga!” Felicitări organizatorilor, participanților și tuturor celor care au primit și vor da mai departe acest mesaj!