Select Page

Lipsită de complexe și cu un rol tot mai important în Europa prin concertarea de acțiuni pe toate planurile, un fost vecin de „bloc” al României tocmai „atacă inima Austriei”: prin intermediul companiei de stat ORLEN, Polonia achiziționează compania austriacă Doppler Energie. Aceasta deține o rețea de 266 de benzinării răspândite pe toată suprafața Austriei, ce funcționează în prezent sub marca extrem de populară Turmöl, asigurându-le polonezilor o intrare pe cât de directă, pe atât de puternică în piața austriacă de profil.

Jumătate dintre stații oferă și posibilitatea de a face cumpărături, în timp ce aproximativ 80 dețin servicii de alimentație publică. Firma ce va face în curând parte din portofoliul ORLEN operează, de asemenea, o rețea pentru încărcarea mașinilor electrice iar tranzacția va include și achiziția Austrocard, un furnizor de carduri de carburant pentru clienți privați și companii, acceptat în câteva sute de locații. Cumpărarea companiei austriece va fi finanțată din fondurile generate intern de grupul ORLEN, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Trai pe vătrai pentru OMV

O scurtă dar oportună comparație cu România amintește de scandaloasa privatizare a Petrom: solicitată de Banca Mondială prin programul PSAL 2, realizată în schimbul unei sume derizorii în comparație cu valoarea, aceasta a transformat o companie controlată de statul austriac exact după vorbele premierului de atunci, Adrian Năstase: „cine conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpânește economia poate controla și politica”. OMV, care a devenit astfel chiar „jucător geopolitic” pe continentul european, avea pe atunci o producţie de aproximativ 14.000 de barili pe zi, în timp ce Petrom una de 220.000 de barili pe zi! Pentru a putea achiziţiona compania românească, OMV a trebuit să se împrumute cu 550 milioane de euro…

Citește și: Despre o Uniune cu iz de imperiu…