Select Page

Elevii trebuie să învețe cum funcționează mintea umană și „să învețe să gândească critic, dacă vor să nu fie o anexă simplă la instrumentele de inteligență artificială” avertizează fostul ministru al Educației Mircea Miclea, în contextul discuțiilor de a elimina materiile „Logică” și „Psihologie” din planurile de învățământ pentru liceu. Profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și fondator al școlii cognitive în psihologia românească, Miclea atrage atenția pentru edupedu.ro că aceste planuri sunt „simptomatice” pentru modul în care gândesc cei care le elaborează.

„Adică exact acum, când este nevoie mai mult decât oricând altcândva de gândire critică, deci de logică, pentru a contracara fake news-urile, pentru a contracara teoriile conspiraționiste, pentru a contracara propaganda aberantă, când este nevoie de mai multă psihologie – vezi datele publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care arată creștere majoră a anxietății și depresiei în rândul elevilor și vezi creșterea violenței în școli, avem cazurile recente din Serbia – cei care gândesc planurile-cadru vor să scoată logica și psihologia. Deci acum, când este nevoie mai mult ca oricând de logică și psihologie ca să faci față problemelor cu care te confrunți”, punctează Mircea Miclea.

Citește și: „O lume falsă în care falsul e imposibil de depistat…”

Într-o serie de analize lipsite de menajamente, istoricul Mircea Platon vorbește în ultimii ani despre distrugerea școlii din România ca fiind făcută după un plan bine stabilit, menit să mute obiectivul acesteia de a forma buni cetățeni, spre acela de a produce simplă forță de muncă pentru piața globală. Autorul cărții Deșcolarizarea României susține că avem de-a face cu o adevărată „defrișare a minților” în România ultimelor decenii, când ar fi fost propulsate doar elitele care nu au urmărit dezvoltarea competitivă a țării. Pornind de la acest obiectiv, s-au reformat sistematic manuale, planuri cadru, modurile de evaluare și modurile de predare, consideră Mircea Platon.