Select Page

„Depresia (care nu trebuie, sub nici o formă, confundată cu deprimarea!) a devenit de ceva vreme, mai mult decît o afecțiune medicală; e o boală definitorie pentru alienarea societății globale contemporane (în sensul în care Susan Sontag vorbea despre boala ca „metaforă” socială în legătură cu tuberculoza, cancerul sau SIDA). Incidența ei este direct proporțională cu somația căutării fericirii – fericirea ca datorie”, constată cu amărăciune publicistul Paul Cernat într-o postare pe pagina sa de facebook.

„Cu cît mai civilizați & tehnologizați, cu atît mai depresivi (acum mai mulți ani, o studentă finlandeză îmi vorbea de enorma incidență a depresiei în țările nordice; în Japonia e cu mult mai veche). Cu cît ni se cere mai multă serotonină („hormonul fericirii”), cu atît ne scade nivelul neurotransmițătorului. Ne simțim obligați să fim sau să părem fericiți, frumoși, deștepți, competitivi, de succes; vrem să fim mereu confirmați, iar stima noastră de sine a ajuns să se fisureze la cea mai firavă critică. Sîntem hiperstimulați, captivi în tot felul de rețele virtuale. Ne dăm înduioșător de mari pe social media cu calități reale sau închipuite. Massmedia ne fixează standarde imposibil de atins. Goana după performanță cuantificabilă ne condamnă la hiperexpunere, la o viață pur exterioară. Dependenți de ceilalți, care nu mai au timp decît de ei, nu numai că nu mai avem timp de viață interioară, dar a ajuns să ne fie chiar frică de întîlnirea cu noi înșine, ca în excepționalul (și deja vechiul) „The Logical Song” al celor de la Supertramp. Mai grav, a fi interiorizat a ajuns să fie suprema stigmă socială. Sîntem la distanță unii de alții, tot mai separați de ecrane, incapabili să mai dăm sens lumii în care trăim. Creierul nostru nu mai are, de fapt, suficiente mijloace de protecție, iar tipul de societate nu ne oferă plase de siguranță, ci motive suplimentare de stress.

Scapă cine poate, cum poate, dacă poate”, punctează Paul Cernat în contextul în care tragica dispariție a Iuliei Marin răscolește scena publică, generând un adevărat scandal mediatic legat de fondul psihic pe care a survenit sinuciderea jurnalistei.