Select Page

…și chelia-n vânt, cam așa stă Timișoara să dea cep mărețului titlu de Capitală Culturală Europeană, peste doar câteva zile. Tot răsfoiesc programul ăla în căutarea vreunor chestii care să însăileze măcar o povestioară despre sufletul și viața de zi cu zi a orașului de azi sau să-i reflecte generoasa istorie, care a lăsat pe aici urme de viețuire umană ce se întind pe lungimea a vreo șase milenii europene. În zadar!

Vedeți pe undeva vreo expoziție care să adune lucrări ale artiștilor plastici din urbe? Vreun festival în care să poată fi admirată creația și prestația muzicală a acestei zone, de la folclor la DJ-isme, de la muzică clasică, la jazz, rock sau ce-or mai struni timișorenii cu har și ureche muzicală? Ați dat peste vreun eveniment care să-i invite pe gurmanzi și curioși prin ademenitoarea „cuină” bănățeană? Eu, nu… Despre cum ar fi fost să ne putem lăuda cu o călătorie în timp, între cea mai mare așezare fortificată de epoca bronzului din Europa (Cornești, câțiva km de Timișoara), complexa lume a sanctuarului de la Parța și a celorlalte urme lăsate de oamenii neoliticului prin vatra actualului oraș, până la fabuloasa cetate dacică ridicată în meandrele Timișului, la doar câțiva kilometri de Catedrală, nici nu mai aduc vorba, că e fantezie pur și simplu de nerealizat pentru „comitetele și comițiile” ce dirijează treburile „Capitalei”.

Avem, în schimb, un veritabil eco-turn Babel, trântit din schele în mijlocul drumului, prin Piața Victoriei. La început m-a umflat râsul: o fi despre cultură agricolă treaba, dar măcar să-l fi așezat bine în „brazdă”, ca o latură despărțitoare între piațetă și parcarea din centru! Nu așa, în picioarele oamenilor, dacă tot li s-au impus măsuri de evacuare proprietarilor de terase pe motiv de siguranță publică… M-a cam părăsit râsul. Ba chiar încep să rezonez, trist, cu gura târgului, care șoptește ici-colo despre inexplicabila găselniță „culturală” că ar fi o metaforă a celebrului turn ce voia să zgârie cerul, dorit a se ridica acum pe schelele politicilor „Green Deal”…

Și mai avem un provocator joc de cuvinte și ideologii, plasat chiar la debut: „Tu ești un alt eu- o catedrală a corpului”. Evenimente de gen vor tot fi de-a lungul anului, că doar ăsta-i motivul pentru care am primit mărețul titlu. Printre ele, câte o odă imperiului habsburgo-austro-ungar ce ținea băștinași în afara zidurilor de cetate și inspiră actuala construcție europeană, câte un mănunchi de artificii călăuzitoare, menite să împrăștie temerile că UE ia, încet-încet, chipul unei URSS cu ștaif neo-marxist occidental… Mai un film, mai un fum, mai un eveniment greu de deslușit: tot înainte, dragi timișoreni, spre succesul absolut al unei capitale culturnice europene în care părem a conta cam cât negrul de sub unghie!