Select Page

„Nu mai avem un astfel de precedent în ultimii 200 de ani: niciun război, foamete sau ocupație nu au produs un astfel de dezastru demografic. Nici turcii, nici rușii, nici comuniștii sau fasciștii nu au reușit asta. Niciun regim sau molimă nu a reușit o astfel de catastrofă demografică. Și Basarabia a văzut multe…” scrie publicistul Vasile Ernu într-un articol pentru Libertatea, după ce numărul real al populației care locuiește în Republica Moldova, calculat printr-o nouă metodologie, a fost dat publicității: 2,6 milioane!

„Au dispărut 1.735.360 de cetățeni moldoveni…  Adică în 30 de ani, Republica Moldova a pierdut 40% din populație. Atenție! 1.735.360 nu sunt cifre, statistici, ci oameni reali”, notează scriitorul născut în Republica Moldova, amintind că la momentul dobândirii independenței, aceasta era locuită de peste 4,335 milioane de oameni.

„Specialiștii se iau de cap și zic că nu au mai văzut un astfel de caz. „Moartea moldovenească” se va numi noul fenomen. Greu de explicat prin proporțiile atinse.

Acest fenomen va trebui însă analizat și asumat. Și încă tragedia nu e totală. Mai avem de răspuns: câți din acești oameni sunt prin România, ce e cu Transnistria și câți sunt pe bagaje în vamă? Tendința de plecare e tot mai mare. Iar cei care rămân, prin vârstă – majoritari, sunt tot mai aproape de moarte.

Cum va rămâne în istorie această epocă? Cu ce nume? Cert este că fenomenul „moartea moldovenească” a afectat profund societatea pe termen lung.

Cândva, cumva, cineva va trebui să resusciteze această societate în plin infarct social”, mai punctează Vasile Ernu. Iar premisele sunt și mai crunte: un studiu al Fondului pentru Populaţie al ONU şi al Centrului de Cercetare Demografică din Moldova estima anul trecut că populaţia ţării, fără Transnistria, se va micşora spre două milioane de persoane până în 2035.

Citește și: Republica Moldova se „dizolvă” ca stat