Select Page

Replică din scurt și „la obiect” a ministrului social-democrat al Culturii, Lucian Romașcanu, pentru deputatul UDMR Csoma Botond, care stârnise tensiuni cu un discurs în plină ședință a Parlamentului dedicată Zilei Naționale.

„Astăzi, la ședința solemnă a Parlamentului României am trăit bucuria rememorării imensei realizări istorice, regăsirea între granițele aceluiași stat național a tuturor provinciilor unde românii erau, de veacuri, majoritari”, a scris Romașcanu pe Facebook.

„Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar și de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond. Fiind un răspuns „la cald”, mă rezum acum doar la câteva idei: Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei. Declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiune respectată a statului român”, punctează Romașcanu.

„România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezență în aproape toate guvernele post-decembriste, învățământ de toate gradele în limba maternă etc. etc”, a adăugat el.

„România și românii trebuie să fie respectați și apreciați pentru toate cele menționate. Nimeni nu ar trebui să aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major. La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, românilor, de toate naționalitățile!”, a scris ministrul.

În discursul din timpul ședinţei solemne a Parlamentului consacrată sărbătoririi Zilei Naționale, Csoma Botond a spus că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”, acuzând Statul român că nu și-a ținut promisiunile făcute în 1918 la Alba Iulia.