Select Page

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, susține că lumea globalistă aduce a „proletari din toate țările, uniți-vă”, celebra lozincă a comunismului clasic, însă atrage atenția că noul marxism folosește mijloace mult mai subtile decât cele din trecut. Președintele Academiei a transmis acest mesaj cu ocazia lansării volumului „Apostolii întunericului și comunizarea României”.

„Cartea de față, scrisă de dl Sorin Berilă, tinde să facă o istorie a mișcării de stânga mondiale, dar cu accent pe cazul special al României. Este o întreprindere temerară, greu de întreprins, dar totuși, cu șanse mari de reușită. Demersul acesta a fost determinat de o îngrijorare a autorului și a multora dintre contemporani, îngrijorare cauzată de un fenomen acutizat relativ recent, neo-marxismul. Lumea gândită și numită globală nu este departe de poporul muncitor unic al comunismului de odinioară și nici de lozinca prin care s-a consacrat comunismul: proletari din toate țările, uniți-vă. Firește, mijloacele contemporane de impunere a acestui nou marxism sunt mult mai subtile și de aceea mai ademenitoare. Nici ele nu-i pot înșela pe cei cunoscători. Autorul pornește de la surse indubitabile, caută antecedente, găsește avocați aproape uitați ai cauzei, îi dă în vileag pe unii teoreticieni importanți care au fost toboșarii noului comunism. Autorul, în mod natural și cartea, oferă și soluții, care nu sunt unice și nici infailibile, dar care ar putea conduce spre remedii eficiente. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor fi capabile și dispuse să preia asemenea sugestii și să le aplice pentru salvarea valorilor consacrate”, a transmis Ioan-Aurel Pop, care nu a putut fi prezent la eveniment.

Citește și: Putem să învingem din nou comunismul?

Sorin Berilă a explicat că a scris cartea și din nevoia de a răspunde valului de calomnii orchestrate după 1990 la adresa românilor, una cele mai insistent vehiculate fiind aceea că românii au acceptat ușor comunismul sau că l-au adus chiar ei aici. „Ce pot să vă spun din micile cercetări pe care le-am făcut este că nu știu ce etnie aveau cei care au adus comunismul în România, dar cu precizie putem spune că nu erau români. Nu se poate arunca un oprobriu asupra poporului român: că erau patagonezi, croați sau bulgari nu mă interesează. Dar important este că nu erau români”, a spus Sorin Berilă potrivit R3media.

Citește și: Deportare, deportare și iar deportare…