Directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, prof. univ. Dan Dungaciu, spune că proiectul federalizării Europei a eșuat, iar România va trebui să lupte pentru sine, ca toate celelalte state ale continentului. El a explicat la emisiunea Marius Tucă Show că federalizarea Europei nu putea funcționa decât prin eliminarea democrației și concentrarea puterii în câteva mâini.

„Europa nu va muri, dar cred că ideea de federalizare a Europei va intra într-o pauză. Pentru mult timp. Va trebui să ne pregătim pentru o Europă în care fiecare va fi pentru sine.

Europenii au înțeles ceva: dacă lași democrația să funcționeze, Europa nu se va federaliza niciodată. Pentru că vocile sunt atât de diferite, încât niciodată nu privim la fel în aceeași direcție. Dacă lași decizia statelor mari, cu „majorități calificate”, poți federaliza Europa.

Ajutoarele pentru pandemie au fost un exercițiu pentru federalizarea Europei.

Acest proiect, al federalizării, a eșuat. Europa va funcționa altfel: în regim de state naționale, unde vor câștiga cei care vor juca mai bine. Pe piața Bruxellesului, prin negocieri… Nimic nu va mai funcționa ca înainte”, a spus directorul LARICS în cadrul emisiunii.

Cercetările sociologice arată clar că românii își doresc ca țara lor să fie reprezentată altfel, punctează Dan Dungaciu: „Există o dorință vie a românilor ca România să fie reprezentată altfel la nivelul instituțiilor. Până acum a fost reprezentată, cum ați spus dvs, în genunchi, dar și cu incompetență. Noi n-avem o viziune, avem unele instituții care încearcă să facă ceva, dar oamenii care încearcă să facă ceva nu sunt parte a unei instituții sau a unei viziuni. În această configurație, va trebui să ne găsim un loc sub soare. Să fim un pic mai revendicativi. Asta cere populația”.